Beitepussing er viktig

Graset blir fort for langt på beite, det blir grovt og opptaket blir ikke optimalt. Det blir etter hvert mye vrakgras, som sier noe om kvaliteten på beite. Når dyr går der det er mye vrakgras blir opptaket dårlig: dyra bruker mye tid på å leite etter godt og smakelig gras. Det er da du skal pusse. Når du pusser ned til 7-8 cm stubbehøgde øker antall skudd og beitet blir jamnere, tettere og ferskere.

Grashøgden har stor virkning på opptaket: langt gras gir store munnfuller, mens der graset er kort må kua ta flere bitt og dermed øker beitetida for å få samme opptak som når graset er høgt. Det er ikke heldig, kua rekker ikke alle disse munnfullene når graset er for kort. Kua er travel; hun skal drøvtygge, hvile, melke og spise kraftfôr, i tillegg til beitinga. Derfor anbefaler vi å legge seg på grashøgder rundt 12-18 cm. Da er graset passe høgt og fortsatt ferskt, og gir optimalt opptak på beite. Kua er jo en selvgående høstemaskin, kanskje den beste og mest økonomiske høstelinja vi har.

Beitepusser horisontal
Beitepussing bør utføres minst en gang pr måned, helst etter hver avbeiting fra og med andre avbeiting. Bilde fra maskindemonstrasjon. Foto: Oddbjørn Kval-Engstad

Pussing etter avslutta vårbeite

Når små- og storfe er sluppet på utmarksbeite er det ofte tid (og behov) for litt rydding på hjemmebeitene. Er det dyrka beiter der du skal høste vinterfôr før dyra kommer på høstbeite, er det best å ta pussing og evt spredning av gjødselruker rett etter dyra er tatt vekk. Slik får du gjødsla, evt vatna, og starta ny vekst og utnytta vekstsesongen.

På areal som ikke skal høstes før høstbeite er det aktuelt å slippe vekstene opp litt før pussing. Men ikke så lenge at du legger igjen et "teppe" av daugras som gjenveksten må gjennom. På slike areal er det også aktuelt å utsette gjødsling til ca 3 uker før høstbeite for å begrense gjenveksten noe.

Gjødsling til beite

Lite og ofte er nøkkelord for beitegjødsling. Små mengder jevnt fordelt gir jevn grasvekst og jevn kvalitet på graset. Tommelfinger-regelen er 0,75-1 kg N/daa pr uke på fulldyrka areal i god produksjon. For eldre, mindre yterikt beite eller kløverrikt beite ligger behovet på 0,5-0,75 kg N/daa pr uke. Dette gir 3-5 kg N/daa ved gjødsling en gang i måneden på fulldyrka beite. På eldre beite og kulturbeite anbefaler vi 3-4,5 kg N/daa og gjødsling hver 6. uke.

Det er viktig å ikke overstige 5 kg N/daa på beite for å unngå altfor kraftig tilvekst som går fra oss kvalitetsmessig, og i enkelte tilfelle fare for nitratforgifting. Nitratforgiftning kan skje når betingelsene for næringsopptak er optimale, og dyra slipper til tett etter gjødsling. Planten tar opp mye nitrogen, men rekker ikke å omdanne det til protein og det blir en høg nitratkonsentrasjon i planten.

Slepelabbnedfeller
Slepelabb sikrer at gjødsla kommer ned på bakken, med lite søl på plantene. Foto: Oddbjørn Kval-Engstad.

Husdyrgjødsel på beite

Driver du økologisk er det husdyrgjødsel som er aktuelt på beitene. Og vi snakker om samme mengde nitrogen i form av det.

Bruk av husdyrgjødsel på beite kan øke smittefaren. Dette bør du være klar over når du har ungdyr og kyr på slike beiter.

Det er en god regel å la det gå minst tre uker mellom spredning og beiting. Små mengder vasstynna gjødsel og småregn eller vatning rett etter gjødsling er en fordel. Det vil kunne hindre at rester av husdyrgjødsla blir liggende på bladplatene. Teknikker som stripespredning og nedfelling av blautgjødsel vil redusere denne risikoen

Beite etter førsteslåtten

Noe areal blir tatt i bruk til beite etter 1.slått, og da er det viktig å huske to punkt:

  • Tilpassa gjødsling, dvs som nevnt over. Spesielt viktig å huske om det ble lagt inn gjødsling til slått i gjødslingsplana !
  • Tidlig slipp, dvs på samme plantehøgde som våren om dette også er årets første beiteperiode for dyra.
3 A7 A3313
Beiteklar rug. Foto: Morten Berntsen Livenengen.

Grønnfôrbeite - mest om rug

Her skal først nevnes at tilfeller av nitratforgifting, omtalt ovafor, i første rekke synes å være knytta til sterkt gjødsla italiensk raigras. Tenk derfor også på hva du har lagt inn av husdyrgjødsel, som frigjøres ved optimale vekstforhold !

Rug og raigras

Med godt vær kan rugbeitet være klart allerede én måned etter såing. Rugen vokser raskt og busker seg svært godt. Derfor er det viktig å slippe på dyra tidlig, og senest ved 12 til 15 centimeters plantehøyde. På første runde anbefaler vi rask avbeiting, der dyra bare får tilgang til beitet én dag før de flyttes til nytt beite. Dyra bør komme igjen på samme arealet etter ei uke. Det er svært viktig å holde plantene på vegetativt stadium, og det gjør vi ved å holde høyt beitetrykk. Rug krever høyere beitetrykk enn andre beiteplanter. Planter som setter strå blir lett vraka av dyra, og du må påregne pussing av beitet dersom du ikke har høyt nok beitetrykk.

Rug har et moderat næringskrav, og kan greie seg fint med cirka tre tonn blaut storfegjødsel per dekar. Du kan bruke større mengder, noe raigraset (gjenveksten) vil ha særlig glede av. Men du skal være klar over at dyra gjerne vraker planter som er for hardt gjødsla. Vi anbefaler de som ønsker å ha et godt høstbeite å gjødsle med 1 kg N/daa pr uke. Dette har gitt tilfredsstillende vekst i raigraset fra august og ut beitesesongen.

Slik blir beitinga mest effektiv

Tips for mjølkeku på sommerbeite