En viss bekymring over to år med nedbørstilførsel godt under normalt for Innlandet uttrykt i fjorårets forsøksmelding, snudde i løpet av sommeren 2023 til hodebry over vansker med å høste mange av grødene for Innlandsbonden. Et forvarsel om et nedbørrikt år kom allerede i april, der flere av målestasjonene fikk 3-4 ganger over normalnedbør, noe som medførte utsatt våronn mange steder, spesielt der såkorn skulle i jorda tidlig.
«Hans» ingen dans (på roser)
Imidlertid fikk vi også i fjor en smak av hva høy temperatur og lite nedbør kan gi av effekter på markens grøde. En lengre periode med oppholdsvær i mai og juni, kombinert med god sommervarme i store deler av juni, gav mange steder dårlig busking og vekstutvikling på grasarter og korn. Når så regnet satte inn i slutten av juni, opplevde vi ikke sammenhengende oppholdsvær før i siste halvdel av september. Eksempelvis for målestasjonen på Apelsvoll, var det for hver av månedene juli og august kun ca. 1/3 av dagene som hadde oppholdsvær. Været disse to sommermånedene i Innlandet artet seg altså mer som et Vestlandsvær. Uværet «Hans» i august var for de verst rammede en katastrofe, men også i juli hadde spesielt Vest-Oppland voldsomme nedbørsmengder. For målestasjonen på Apelsvoll var juli-nedbøren, i likhet med august-nedbøren, rundt tre ganger høyere enn normalnedbøren (Tabell 1). Tørt var det heller ikke i dalførene og på Fåvang endte juli-nedbøren rundt 50 % over normalt, mens Alvdal kom nærmere 90 % over normalen denne måneden. Da «Hans» slo til var jordsmonnet med andre ord mer enn fuktig nok for Innlandsbonden.
Totalt for året endte nedbørsummen solid over normalen på flatbygdene. Apelsvoll fikk 58 % mer nedbør i 2023 enn normalt (1057 mm mot 668 mm). For vekstsesongen (mai-september) fikk Toten dobbelt så mye nedbør i 2023 som i 2022. I dalførene derimot, er totalnedbøren for året mer moderat over normalen, med 22 % høyere nedbørsum ved målestasjonen på Fåvang og 10 % høyere på Tynset (mangler data for hele året ved målestasjon i Alvdal). For vekstsesongen, ligger nedbørsmengden på Fåvang 58 % høyere enn i 2022, mens Alvdal kun fikk 4 % mer nedbør (Tabell og 2 og 3).
Nå har vi ikke omtalt værforholdene i oktober, og en del avlinger høstes også denne måneden, samt at en del husdyrgjødsel også pløyes ned da. Ved alle våre målestasjoner var nedbørsmengden svært beskjeden i oktober, noe som gjorde at mange kom i mål med arbeid på jordet og fikk de siste avlinger i hus, blant annet gras-, frukt-, potet- og grønnsaksavlinger.
Temperaturer over normalt
Juni sørget for sommervarmen i 2023. Vi snakker om dager med sommertemperaturer når vi når 25 varmegrader i maksimum. For sommermåneden juli ble det derimot magert med sommervarme, og de tre målestasjonene hadde kun 2-3 dager med temperaturer opp mot 25 grader. I august var det ingen dager i nærheten av 25 grader i maksimum.
Temperaturene for vekstsesongen viser i gjennomsnitt rundt en grad over normalen ved de tre målestasjonene. Høgest i Alvdal med 1,5 grader over og lågest på Apelsvoll med 0,8 over. Vi har over pekt på høge temperaturer i juni, men også i september var det gode temperaturer ved de tre utvalgte målestasjonene i Innlandet. Flest grader over normalen for september hadde Alvdal med 2,8 grader over, etterfulgt av Apelsvoll (2,4 grader) og Fåvang (2,3 grader). Med andre ord var det for de flerårige vekstkulturene gunstig temperatur denne måneden (grasvekst før sisteslått og blomstringsreaksjon i bærkulturene, samt fruktmodning).