15.mai (hele Agder):
Engene er tette og gode, de stedene hvor det ble kjørt både husdyrgjødsel og mineralgjødsel tidlig i April. En ser lite forskjeller øst og vest i Agder, prognoseprøvene viser omtrent det samme både i Lyngdal og på Landvik. Varmesummen er også nokså lik, det som avviker når det gjelder utvikling er indre og høyereliggende strøk i Agder. Her er utviklingen og veksten kommet en god del lenger enn normalt, det henger nok sammen med lite frost og et varmere klima både i april og til nå i mai.
Utviklingen i graset har så langt ligget foran fjoråret på hele Agder, men forspranget er i ferd med å flate ut, og slåttetidspunktet blir omtrent som i fjor, fortsatt veldig tidlig i forhold til normalt.
Tørken de siste ukene påvirker også slåttetidspunktet, enger spesielt på lette jordarter er nok i ferd med å gå tomme for vann, hvis de ikke allerede har gjort det. Det er viktig å ut i enga og følge med nå, både med hensyn på tørke, men også utvikling. Hvis du kjenner ned i enga med flathånden etter lunch og det fortsatt føles svalt så er det fortsatt vann i enga, derimot hvis det er varmt er det tomt for vann og bare å slå.
Det er viktig å ha is i magen, graset er fortsatt tidlig i utviklingen så det bør få lå til å vokse en stund til, der graset har nok vann til å utvikle seg. Dessuten ser det ut for at det blir tørt enda en stund, så viktig å fokusere på mengde og ikke bare kvaliteten.
Prøvene tatt ut mandag 12. mai i Lyngdal og Grimstad i 2. års timoteieng. viser en forehetskonsentrasjon på over 1,00, dette tilsier slått av for på rundt 0,9 torsdag 22. mai, de som ønsker for rundt 0,95 har nok det rett etter 17.mai. En ser vel noe av det samme som i fjor at er enga godt busket med mange sideskudd på timoteien, så holder kvaliteten seg litt lenger utover. Raigraset ligger over på prøven 12. mai så ingen grunn til å slå dette tidligere enn timoteien. Det vil også i år være viktig å følge med på dine skifter, når timoteien viser 10% skyting vil det nok være rundt 0,90 i forenhetskonsentrasjon.
Det knytter seg stor spenning til prøvene som blir tatt mandag 19. mai om utviklingen er som forventet. Vind, temperatur og tørke vil alle påvirke resultatet og kvaliteten, og tilgang på vann vil fort være en minimumsfaktor, samtidig som mye vind gir oss mer ufordøyelig fiber.
Ammeku og sauebønder kan med fordel la graset utvikle seg en stund til, så lenge det er fukt tilstede så er det ingen hast med å slå. Det må dog vurderes å slå hvis enga er tørkestressa og begynner å fallere.
Tor Harald Staddeland og Svein Lysestøl