Ved høsting av fôr er det vanlig å henvise til tørrstoff (TS)- innhold som et viktig mål. For å oppnå vellykket konservering og god kvalitet på grovfôret anbefales det å la nyslått gress tørke før det samles og ensileres. Dette skyldes at mikroorganismer trives i fuktige miljøer, og en tørrere base kan bidra til å minimere risikoen for uønsket vekst av gjærsopp. Til tross for at fortørking av fôret er gunstig for fôrkvaliteten er det viktig å merke seg at denne prosessen også kan medføre betydelige tap av tørrstoff fortørking og avrenning av næringsstoffer.
TS-innholdet i fôret er veiledende i forhold til pH under ensilering. Om TS % i fôret er høyere kan du tillate at pH under ensileringsprosessen er høyere, uten at det går særlig utover fôrkvaliteten. Eurofins har utarbeidet en tabell for hvilken pH som tilsvarer et lagringsstabilt fôr i forhold til TS. Disse verdiene er veiledende, og valg av ensileringsmiddel må tas på bakgrunn av dette.
TS% | pH |
15 | 4,1 |
20 | 4,2 |
25 | 4,35 |
30 | 4,45 |
35 | 4,6 |
40 | 4,75 |
45 | 4,84 |
50 | 5 |
Eurofins sin veileder for kritisk pH for å oppnå et stabilt miljø i ensilage
Forsøk har vist en avrenningsgrad av næringsstoffer på 1- 7,5 % (i hovedsak proteiner og lettløselige karbohydrater) pr. dag under fortørking grunnet respirasjon. Variasjonene skyltes forholdene under fortørkingen; temperatur, tørkehastighet, spredningsgrad og innhold av vannløselige karbohydrater. Lavere fordøyelighet i fôr og næringsstoffer for surfôret med høy grad av TS kan komme av en lang tørketid, da næringsstoffene blir vasket ut av fôret. Respirasjon av kuttet gress vil først avta ved når massen når lufttette forhold, en høy TS % eller ved mangel på substrater som går med til respirasjonen. For å i størst mulig grad unngå avrenning av næringsstoffer er det viktig at nedtørkingen skjer så raskt og effektivt som mulig. Dette vil i praktisk bety å utnytte varmen midt på dagen for å tørke fôret, og sanke det mot kvelden.
Mekaniseringsgrad på høsteutstyret har mye å si for fortørkingen. Det viktige her er å få spredd fôret så mye som mulig for å få en størst mulig tørkeflate. Det vil også være gunstig å utnytte en høy stubbhøyde for å få inn luft innunder fôret. Ved bruk av rive vil en høy stubbhøyde (over 10 cm) være anbefalt da man lettere vil få med seg fôret, og sjansen for jordinnblanding vil være redusert. Dette forutsetter da at utstyret er rett innstilt. Lav stubbhøyde (under 10 cm) vil føre til en redusert gjenvekst, øke andelen ikke-fordøyelig fiber og øke sjansene for sporer.
Fortørking av fôr vil som oftest føre til en reduksjon av fôrets fordøyelighet. Dette kommer av at etter at fôret har nådd 32 % TS vil bladverket smuldre opp og dermed vil man få et svinn av bladmasse. Bladandelen av graset er det som er den næringsrike delen av fôret, og man sitter dermed igjen med en høyere stråandel (tungt fordøyelig fiber). Tap av næringsstoffer i fôret vil øke i stigende grad ved høyere TS %, og særlig ved hard behandling av fôret (som med sprede- og samlerive). En rask nedtørking av fôret til rundt 30 prosent tørrstoff vil derfor være å anbefale, men økonomisk sett vil trolig det mest lønnsomme være å tørke fôret noe mer for å kunne øke antall FEm i hver rundball.