Slipp dyra ut i små puljer slik at sau og lam finner sammen. Prøv og unngå å slipp sau rett fra fjøset om det regner, det er fint for lamma og komme ut i en ny stor verden med oppholdsvær første dagen. Ikke gløm snyltebehandling!
Prioriter og få ut tynne søyer og søyer med mange lam. Plasser svake dyr på beitene der en har best oversikt slik at en raskt oppdager eventuelt sjuke dyr.
Tenk på at mikrobene i vomma til sauen trenger tid til å tilpasse seg en ny diett. Gjør en ikke det kan det fort oppstå ubalanse i vomma som vil svekke søyas helse og mjølkeproduksjon. Ideelt sett bør en derfor gi søyene tilgang på et mer fiberrikt grovfôr de første dagene for å regulere vomma. I tillegg bør kraftfôrmengden gradvis reduseres.
Bruk saltslikkestein på beitene. Plasser steinene for å styre sau og lam til utkantene av beitene. De fleste beiteplanter inneholder mindre NaCl enn sauens behov, bortsett fra helt ute ved sjøen. Mangel kan gi redusert appetitt, nedsatt melkeproduksjon og dermed tilvekst. Dei fleste fjellbeitene har ikke saltslikkesteiner slik at det er viktig at lagrene av salt er fulle før heiesending.
Flere fagartikler
Vannbalanse, vannlagring og vanningsbehov i korn 2025
Regnet som falt i påsken gjorde godt for mange åkre, men nå begynner det å bli tørt igjen mange steder. Langtidsvarselet viser dessverre også lav sannsynlighet for nedbør av større betydning de nærmeste 3 ukene. Dette begynner å likne faretruende på 2023 og 2024. Det betyr at de som har vanningsutstyr kan begynne å gjøre dette klart for bruk.
Østlandet
Klar for beiteslipp?
På de tidligste plassene er det allerede klart for beiteslipp. Selv med lave nattetemperaturer, er solinnstrålingen kraftig og graset blir fort for langt og grovt om dyra slippes på for seint.
Østlandet
Moderne plantevern
Økende bevissthet når det gjelder trusler mot menneskers helse og miljøsikkerhet har i betydelig grad bidratt til intensiveringen av handlinger som tar sikte på å redusere risikoen knyttet til utbredt bruk av kjemiske plantevernmidler. Den observerte utviklingen av resistenserverv av skadedyr og forlengelsen av deres skadeperiode på grunn av klimaendringer tvinger man også til å ta grep for å finne alternative løsninger på kjemiske beskyttelsestiltak. Stadig flere planteprodusenter bestemmer seg for å begrense bruken av kjemiske plantevernmidler eller gir dem helt opp. Det er ikke alltid mulig å forlate kjemisk plantevern helt, men det er verdt å ta tiltak for å redusere bruken av plantevernmidler. I tillegg på grunn av kravet om å redusere bruken av kjemiske plantevernmidler, forventes det at fremtidig bruk av biologiske plantevernmidler vil øke kraftig. Det forventes ikke at biologisk bekjempelse vil erstatte kjemisk bekjempelse, men biologisk plantevern er et viktig alternativ og kan brukes i framtiden på et mye større område enn i dag.
NLR Veksthusrådgiving