Midt oppe i alt du skal gjøre som bonde, skal du samtidig være din egen økonomisjef. Du har en strøm av inntekter og utgifter som ofte kommer uregelmessig eller i alle fall på ulike tidspunkter. Her er vi langt unna fast lønnsutbetaling hver måned.

Økonomirådgiverne i Norsk Landbruksrådgiving (NLR) har lang og bred erfaring med å bistå bønder i styring av økonomien. Mange av NLR-rådgiverne er bønder selv, og vet dermed også hvor viktig økonomistyring er fra egen drift. Gjennom lang erfaring med å lage driftsplaner for ulike produksjoner over hele landet har de god innsikt i den økonomiske hverdagen i landbruket.

Nytt tilbud

Vi ser at god styring av likviditeten er en nøkkelfaktor for å ha en trygg og forutsigbar økonomi gjennom året. Ikke minst gjelder det når investeringer er gjennomført eller står for tur, som nye maskiner, bygninger eller omlegginger i fjøset. Det er flere grunner til å minnes sommeren 2018. Ikke bare opplevde store deler av landet stekende sol og tørkende avlinger, men også en sviende manko på driftskontoen. Vi er ikke rigget for det i Norge. For mange bønder ble situasjonen alvorlig. Også det ble en påminnelse om at god likviditetsstyring ga fortrinn i en vanskelig situasjon.

Vi i NLR har nå laget et nytt produkt som vi har valgt å kalle NLR Likviditet. Rådgiverne Per Helge Haugdal, Siri Langmo og Bård Næss i NLR Trøndelag har arbeidet med dette i flere måneder. Nå er ni økonomirådgivere sertifisert i NLR Likviditet.

Bedre oversikt

Bård Næss forteller at NLR også tidligere har tilbudt bistand i forbindelse med budsjettering, men det nye verktøyet gjør jobben enklere og gir bedre mulighet for oppfølging.

− Et likviditetsbudsjett strekker seg vanligvis over ett år og viser en oversikt over hvordan og når penger kommer til å gå ut og inn av driftskontoen. Et slikt budsjett er et godt hjelpemiddel for å sikre at du til enhver tid har penger på kontoen for å betale de regningene som kommer. Dersom budsjettet viser at det kan komme perioder med lite penger på kontoen, vil en ha bedre tid til å legge en plan for hvordan dette skal håndteres, forklarer Bård.

Bard Naess

− Vi har også mulighet til å knytte likviditetsbudsjettet opp mot annen rådgiving og vurdere hvordan ulike tiltak påvirker økonomien på gården, understreker den erfarne økonomirådgiveren. Han oppfordrer deg til å ta kontakt med din NLR-enhet for mer informasjon, så kanskje du unngår både morarenter og dårlig nattesøvn!

> Finn din økonomirådgiver

Hero okonomi