Mulighet for redusert dyretetthet

Har man utnytta plassen inne best mulig, eller er det mulighet for å ta i bruk andre arealer/rom i fjøs eller redskapshus? Med fullt fjøs er også smittetrykket deretter. Å redusere dyretettheten vil derfor være et effektivt tiltak. En måte å redusere dyretettheten på er å lage luftegårder både for søyer og de største lammene. Ved bruk av en lammeport kan dette gjøres enkelt. Husk at alle dyr skal ha en tørr og trekkfri liggeplass, samt tilgang på vann og fôr.

Nok råmjølk

God hygiene og renslighet i fjøset vil (som ellers) være viktig å opprettholde. Et grunnleggende tiltak er å sørge for at alle lam får i seg tilstrekkelig med råmjølk i løpet av første levedøgn. Råmjølka inneholder antistoffer fra mora som gir lammet en passiv immunitet for en begrensa periode. Etter hvert vil lammets eget immunforsvar, den aktive immuniteten, ta over.

Behov for tilleggsfôring

Etter en lang innefôringstid kan søyene bli matleie. Ettersom lammets tilvekst er avhengig av søyas mjølkeevne, er det viktig å variere fôrrasjonen til søya dersom matleihet er tilfelle og fôropptaket har gått ned. Variasjon mellom silo og høy kan være tilstrekkelig. Flere fôringer av både kraftfôr og grovfôr gjennom dagen kan også bidra til jevnere fôring og mjølkeproduksjon når lammene vil kreve mer etter hvert som de vokser.

Skjermbilde 2023 04 01 kl 06 11 24

Alle drøvtyggere er født som enmaga dyr, og utviklingen av formagene skjer ved inntak av grovfôr og kraftfôr. Etablering av lammegjømme hvor det gis høy, kraftfôr og evt. vann vil bidra til god utvikling av drøvtyggerfunksjonen. En utvikla og fungerende vom hos lam vil også virke forebyggende mot løpetympani. Dette er en sjukdom som ofte slår til når lammene er i ferd med å bli drøvtyggere, og spesielt ved lang innefôringstid. De første symptomene er oppblåsthet i buken, stagnert fôropptak og stiv gange. Et annet forebyggende tiltak mot løypetympani er å gi jerntilskudd til lammene. Ettersom det tar noe tid før lammet klarer å utnytte jerntilskuddet, bør det gis i løpet av første leveuke, og gjerne etter 2-3 døgn. Det er viktig å være oppmerksom på at dersom jerntilskudd skal gis må man være sikker på at lammet har fått i seg noen måltider med råmjølk og at fordøyelsen har kommet godt i gang da jern kan virke forstoppende.