De siste ukenes store regnfall skaper trøbbel for mange, enten de har fått slått ferdig og skulle til å gjødsle, eller går og venter på å få ta 2.slåtten.

Lagelige forhold

- Det viktigste du må tenke på nå er at du må vente på at jorda tørker opp og at det blir lagelige forhold, sier Stein Jørgensen, rådgiver i NLR Innlandet. Jorda tørker ovenfra og ned, og selv om det virker tørt i overflata kan det være igjen en del vann nedover.

- Du kan også se i grøftesystemer, renner det vann her er nok jorda fortsatt for blaut.

Pass på den yngste enga og hvordan du kjører

- Er du usikker på om det er lagelig er et godt tips å begynne kjøringa på den eldste enga. Den er mer bæresterk på grunn av mer utvikla rotsystem enn den yngre enga, forklarer rådgiveren. - Dette er også viktig med tanke på å ikke kjøre i stykker, og pakke, jorda så mye at det går utover neste års avling.

3 A7 A2410
Stein Jørgensen, rådgiver NLR Innlandet. Foto: Morten Livenengen

- I tillegg må du ta hensyn til lufttrykket, slippe ut litt luft, og sjekke hvor lavt trykk ditt dekk tåler, legger rådgiveren til. - Ha også et bevisst forhold til kjøring ved sanking av rundballer og utkjøring av møkk.

- Når det er såpass bløtt som nå er det også en fordel å slå noen runder rundt jordet først, slik at vendeteigene kan tørke opp noe før du begynner å kjøre på dem.

Bruk nok ensileringsmiddel

Nå som jorda er godt vasstrukket og graset er vått er det viktig å ta i bruk ensileringsmidler.

– Er graset rått så er det en stor fordel å øke doseringa av rett ensileringsmiddel til maks mengde, råder Jørgensen. Slik får du senka pH kjapt og ensileringsprosessen kommer raskt i gang. Dette er ekstra aktuelt hvis det ligger gras i streng til fortørk, da næringstapene her kan bli store.

– Vi anbefaler å bruke maursyrebasert ensileringsmiddel på rått gras, legger Jørgensen til.

Rundballer kontra plansilo

Har du fått mye nedbør i eng som var slått, skal dette graset legges i rundballer.

- Det er bedre å få ødelagt en og annen bunt, enn hele silokummen med fôr, tipser rådgiveren.

Ved silolegging så vil et bløtt lag på toppen gir ekstra press og faren for varmgang og mugg er normalt ikke stor.

- Vi vil fraråde innkjøring av «et par» lass om dagen for å holde temperaturen nede på toppen av massen. Det bare øker mengden «halvvarmt» fôr som kan være ei lita bombe fôringsmessig, avslutter Jørgensen.