Hurra! Vi er tildelt støtte som sikrer fremdrift innen den helhetlige og jordhelsefremmende driftsmetoden Karbon Agro, for tre nye år konstaterer prosjektleder Else Villadsen i NLR Øst fornøyd. Prosjektet «Grobunn- her skal kunnskap gro» har fått innvilget nær 1, 6 millioner fra Landbruksdirektoratets Klima- og miljøprogram, som var den omsøkte finansieringen. Gjennom å teste, undersøke, analysere og ikke minst kommunisere skal prosjektet bidra til å utvikle praktisk kompetanse innenfor direktesåing, fangvekster og mangfoldig vekstskifte, oppsummert Karbon Agro- metoden. Erfaringene vi har samlet så langt har gitt oss sterkere tro på at driftsmetoden er en god tilnærming til flere av landbrukets utfordringer, men også mulighetene forteller Villadsen optimistisk.

Landbruksdirektoratet trekker fram at noe av prosjektets faglige tyngde ligger i samarbeidet med enkeltgårder, nettverk og forskningsmiljøer. Ja, for også denne gangen er vi helt avhengige av at pilotbønder og andre i våre nettverk gjør de praktiske utprøvingene, også hjelper NIBIO oss å dokumentere, mens vi kan fokusere på formidlingen av kompetansen sier Maren Holthe, rådgiver i prosjektet. Vi har for eksempel noen spennende planer for kunnskapsformidling, som vi gleder oss til å sette ut i livet fortsetter Holthe. Ja, men som alle influensere sier: det kan vi ikke si så mye mer om akkurat nå, legger Villadsen til.

Prisvinnende radgivere
Hovedansvarlige rådgivere i prosjektet er Maren Holthe og Else Villadsen, men rådgivere fra flere fagfelt vil bidra til gjennomføringen.

Karbon Agro er en driftsmetode basert på tre jordhelseprinsipper, som sammen optimaliseres for å redusere sykdom, skadedyr, resirkulere næring, øke fotosyntesen, forbedre jordstruktur og biologisk mangfold som noen eksempler. NLR Øst har arbeidet med å oversette den internasjonale metoden til norske forhold siden 2019, og har siden kommet mange i næringen til nytte gjennom mer kompetanse om fangvekster, direktesåing og variert vekstskifte som et verktøy. Tiltak som stadig blir mer aktuelle enkeltvis eller i en helhet med innføring av nye miljøkrav, innsatsen rundt på Oslofjorden og det generelle økte fokuset på jord og jordhelse. Det er også viktig for oss å se på måter og tilpasse eller overføre kompetanse og tiltak fra økologisk produksjon sier Holthe.

Formålet med prosjektet er å sikre økt bærekraftig matproduksjon, økosystemtjenester, karbonbinding og redusert klimagassutslipp i landbruket. Vi håper «Grobunn» vil ha direkte nytteverdi og relevans for bønder i og utenfor vår region, men at også andre rådgivere, forvaltning og forskere finner nytte av kompetansen som utvikles her i fremtiden, avslutter Villadsen.

Markvandring
Utvikling gjennom pilotbønder, og formidling ut i næringa er vesentlig for prosjektet i tillegg til mer dokumentasjon av metoden.