Nedstengingen skjedde rett før årets plantevernmøter. Plantevernmøtene er en lang tradisjon i Sogn og Fjordane, med seks-syv møter hver vår. Våren blir ikke helt den samme uten plantevernmøter og vi hadde mye viktig informasjon å få ut. Siden alle fysiske møter ble avlyst bestemte vi oss for å prøve nettmøter. Det ble satt opp to møter per kultur, ett på dagtid og ett på kveldstid. Til tross for litt tekniske utfordringer både for oss og deltakerne, fungerte møtene fint. Deling av skjerm og kontroll på mikrofonen gikk bedre og bedre for hvert møte. Det var gode tilbakemeldinger fra medlemmene og vi hadde opp mot 100 deltakere på det største møtet, som var for eple. Det er en stor fordel med disse møtene at alle kan være med, uansett bosted. For de som har fjøsstell eller annet arbeid på kveldstid er det også fint at et av møtene holdes på dagtid.

Det siste året har mange av våre kurs vært digitale, for eksempel autorisasjonskurs for plantevern og gnagerbekjempelse. I Faggruppe Frukt og bær har vi gjort unna én runde til med plantevernmøter, hatt nettmøter om tynning i eple og plomme og kurs om substratdyrking av bær. Det er ikke bare rådgiverne som har lært mye om å ha nettmøter, medlemmene har også blitt drevne. Det gjør at færre kvier seg for å delta på slike møter og vi når ut til flere.

I høst kjører vi et kurs for nye fruktdyrkere via Teams med 81 deltakere. Langt over det vi hadde forventet og et resultat av fordelen med nettkurs. Folk er ikke begrenset av reiseavstander og det er lettere å kombinere med annet arbeid, spesielt når vi kjører kurset på kveldstid. Dette kurset samler de som er helt ferske, de som skal overta en gård, de som har plantet nytt de siste par årene og noen erfarne produsenter som vurderer nye kulturer.

Skal alt på nett?

Skal så alle kurs og møter framover være digitale? Nei, det er ikke planen vår. Vi vil tilby nettmøter som et supplement til fysiske møter. Neste år vil vi prøve ut å ha fagmøter første mandag kveld i hver måned. Dette er kortere møter hvor vi tar opp et konkret tema som vi vet noen medlemmer er opptatt av.

For plantevernmøtene er det opp til hvert frukt- og bærmottak om de vil ha fysiske plantevernmøter i 2022, men NLR stiller gjerne opp. Så kjøres det i tillegg et nettmøte for hver kultur, slik at alle kan få mulighet til å være med.

Å holde kurs på nettet har en fordel med tanke på tid og kostnader. Det man derimot mister er muligheten til å bli kjent med kursdeltakerne og den gode diskusjonen både med foredragsholder og mellom deltakerne. Vi tror fysiske og digitale kurs vil leve side om side de neste årene. Det må være en balanse som gir mest mulig nytte for frukt- og bærdyrkeren.

Annen rådgiving via nett

Det er mye telefonrådgiving i NLR. Kanskje burde noe av dette heller vært gjort via Teams e.l.? Det er en fordel å kunne se på det samme kartet når man lager gjødslingsplan, eller å kunne peke og forklare når man skal diskutere resultat av en jordprøve eller bladprøve. Dette er noe som bør prøves ut gjennom vinteren. Medlemmer som ser nye muligheter, må gjerne foreslå det for rådgiveren sin. Det er ofte lett å fortsette som før og glemme at det nå finnes alternativer.

Digital radgiving1 skjermdump
Skjermdump fra foredrag om sprøyteteknikk under Kurs for nye fruktdyrkere i november.
Digital radgiving2 markdag
Nettmøter er fint, men det slår ikke markdager ute i felt.