Grashøsting

Generelle råd

Her følger noen råd som er viktige når riktig grashøstingsutstyr og metoder skal velges.

Riktig høstetidspunkt - klimaforhold

Klimaet både begrenser og gir muligheter. Grashøsting er en typisk aktivitet som det er svært viktig at man innretter seg best mulig ift rådende vær og klima. Riktig driftstilpasning og utstyrsvalg vil kunne ha betydelig positiv økonomisk effekt.

Riktig høstetidspunkt - artenes krav

Ved grashøstinga er det både et kvalitativt og kvantitativt fokus. Målet er gode avlinger av god kvalitet. Imidlertid er dette litt kryssende størrelser, der kvantum, tørrstoffavlingen, vil kunne øke en del etter grasets aksskyting, men der næringsinnholdet, målt som proteinkonsentrasjon og fordøyelighet, vil kunne falle.

Grovt sett er aktuelt tidspunkt for høsting av 1. slått fra begynnende aksskyting til seinest 1-2 uker etter. Nedgangen i fôrkvalitet er imidlertid såpass sterk etter skyting at det bare helt unntaksvis er aktuelt med høsting av 1. slått så seint som 2 uker etter skyting.

Ved 2. slåtten står man langt friere til valg av høstetidspunkt. Så lenge det er tilvekst så vil utsatt 2. slått kunne gi større fôrtilganger. Alt i alt tas 2.slåtten vanligvis 7-10 uker etter 1. slåtten, og bør i regelen være unnagjort før de første frostdøgn - da frosten demobiliserer næringsstoff, og næringsinnholdet i graset blir redusert. Videre vil sein høsting kunne ha negativ påvirkning i forhold til vinterherdighet ved manglende oppbygging av opplagsnæring.

Agronomisk forarbeid - arrondering

Slette og godt arronderte arealer letter innhøstinga. Dette har en teknisk side, der det er viktig å tilrettelegge slik at de relativt store og tunge høstemaskiner kan benyttes rasjonelt. I tillegg til de tekniske tilrettelegginger så vil dette vanligvis være gode bidrag for å unngå tilgrising med jord og støv. Jord inneholder smørsyrebakterier som lett kan bidra til å forringe silokvaliteten.

Tilstrekkelig kapasitet

For å møte kravet om rettidig høsting er det viktig at kapasiteten på utstyr og valgt metode er tilfredsstillende. Ved økte arealer og større transportavstander er det særs viktig å sikre gode høstesystemer med optimale kapasiteter uten flaskehalser. Dette momentet vil i praksis sakte men sikkert bety større og mer kapitalkrevende utstyr. Videre vil samarbeid og innleie av grashøstingsentreprenører bli mer alminnelig.

Særskilte råd ved ensilering

  • Slått i solskinn gir høyt sukkerinnhold i foret
  • God knusing av stengel og blad sikrer god pakking
  • Fortørking gir ønsket tørrstoffprosent, mellom 23-35 %, før videre prosessering.
  • Bruk ensileringsmiddel i samsvar med råd
  • Stubbhøyde på 8-12 cm for fôrhøster, og 6-8 cm for slåmaskin hindrer at jord med uheldige bakterier kommer inn i fôret
Grashosting3

En minner for øvrig om de 7 T-er for å sikre god ensilering

  • Tett silo
  • Tidlig slått
  • Tilstrekkelig ensileringsmiddel
  • Tempo i nedleggingen
  • Tråkking og jamn fordeling
  • Tett tildekking
  • Tilstrekkelig press