Skadebilde kirsebærmøll
Det har i flere år vært stor fangst av kirsebærmøll i feromonfeller i både søtkirsebær og surkirsebær hos dyrkere i NLR Viken. Kirsebærmøll kan gjøre stor skade når nyklekte larver går inn i svellende knopper tidlig om våren og skader vitale deler i blomsten. Det er ingen godkjente tiltak mot kirsebærmøll. I forsøket ble det testet ut ulike kjemiske preparater for å se hvor stor effekt disse tiltakene kan ha på larver om våren.
Metode
Det ble utført sprøyteforsøk i et søtkirsebærfelt i Svelvik der det året før hadde vært stor fangst av voksne kirsebærmøll i feromonfeller. I slutten av mars ble det tatt inn kvist for driving for å sjekke om det var kirsebærmøll i knoppene. Det var funn av kirsebærmøll, men mindre enn forventet.
Hardi trillebårsprøyte ble brukt i forsøket og det ble sprøytet med rifle 22. april, rett før blomstring (1-2% åpne blomster). Sprøytetidspunktet var planlagt på svellende knopp, men måtte utsettes fordi forsendelsen av et av preparatene var forsinket.
Registreringer
Blomster ble samlet inn og undersøkt for kirsebærmøllarver og spor av larver 2 uker etter sprøyting. Det ble også gjort en registrering av sommerfugllarver generelt 4 uker etter sprøyting fordi sprøytetidspunktet, rett før blomstring, passet med tidspunktet for sprøyting mot andre sommerfugllarver før blomstring.
Resultater av registrering 5. mai
Antall larver og spor etter larver var lave i hele feltet. Det ble ikke funnet sikre forskjeller mellom behandlingene og usprøytet i forhold til antall kirsebærmøll larver (Tabell 1). Det var færre spor etter larver i forsøksruter sprøytet med
Steward sammenlignet med usprøytet, og en trend for også mindre spor av larver etter sprøyting med Mospilan.
Resultater av registrering 20. mai
Det ble funnet en tendens til færre symmetriske gnag forårsaket av kirsebærmøll i forsøksruter sprøytet med Mospilan (Tabell 2). Mens det ikke var tydelig forskjell i antall symmetriske gnag mellom de andre behandlingene i forhold til kontroll. Ellers ble det funnet lite sommerfugllarver inkludert kirsebærmøll i alle forsøksrutene 20. mai og få gnag på blad.
Konklusjon
Det var generelt lite larver av både kirsebærmøll og andre sommerfugllarver i forsøket. Det var en tendens til flere larver og spor etter larver i blomsten i de usprøytede forsøksrutene. Sprøyting med Steward og Mospilan hadde tendens til færre blomster med spor av larver sammenlignet med ubehandlet. NeemAzal og Movento så ikke ut til å ha noen særlig effekt på kirsebærmøll. Det var tendens til færre symmetriske gnag av kirsebærmøll etter sprøyting med Mospilan sammenlignet med kontroll, selv om det ikke var statistisk sikker forskjell.