Det ser ut som at det går i sykluser og når det er oppblomstring av vånd, er det nesten eksplosjonsarta. Vånd kan ha 3-5 kull per sesong. Det kan være 4-8 unger på hvert kull og når de er kjønnsmodne etter 2 mnd, sier det seg selv at her kan det ta «helt av».

Vånd både spiser og hamstrer, og dette går utover både rotfrukter, potetavlinger og gjør store skader på grasmark.

Konsekvenser

Jordinnblanding i graset, er svært uheldig og kan føre til store konsekvenser. Det kan føre til sporer i melka og sjukdom på dyra som listeria og botulisme som følger av forurensing av fôret. Dert kan også bli store økonomiske tap ved kassering av fôr. Fôrprøver er alltid lurt å ta, men har du denne problematikken på gården din, vil jeg på det sterkeste anbefale å få tatt ut fôrprøver. Da får du en pekepinn på om det er lav hygienisk kvalitet. Drektige og unge dyr er sensitive for dårlig hygiene i fôret, og bør ikke få slikt fôr. Det kan blant annet føre til at de kaster.

Tiltak

For å bli kvitt dette problemet, nytter det ikke at du gjør tiltak, vis ikke naboen gjør det. Dette må være et samarbeide grendevis. Slå graskanter så ikke det blir stående igjen belter av dette i utkanter, eller mellom jordene. Bruk beitepusser eller lignende, helst både vår og høst. Kan man rive gjerder og likevel ha et tydelig skille mellom eiendommen, er det lurt. Ny eng har vist seg å ha betydelig mindre skader enn gammel eng, trolig fordi gammel eng har mer ugras. Spesielt arter med store, næringsrike rotsystem er attraktive, som hundekjeks, høymole, kveke og stornesle. Kutt ut kløver i frøblandingen der disse problemene har oppstått.

Det fins ulike typer feller som er brukt. Dette er et tidkrevende arbeide. Bekjemping av vånd er ikke enkelt, men det mest effektive er å brakke enga. Brakke om høsten når kveka er ca 25 cm høy og la det gjerne virke til over vinteren. Høstpløying er omdiskutert, men det ødelegger gangene til vånda og mulighetene for vånda å overleve vinteren. Ha en plan for god ugrasbekjempelse også på innmarka, samt regelmessig fornying av enga, er et viktig tiltak! Økt beite kan også hindre bestandseksplosjoner. Beitedyra konkurrerer med vånden om mat, beiter ned vegetasjon som vånden kan skjule seg i, og tråkker sammen hi og ganger under jorda.