Det har vært en til dels kald førjulsvinter i Troms. Ved Bardufoss meteorologiske værstasjon lå gjennomsnittstemperaturen på minus 5,6 grader i november. Dette er nesten 1 grad lavere enn 30-års normalen i snitt. I desember lå temperaturen hele 5,4 grader lavere enn normalt. Snøen kom tidlig, og om det ikke kom så store mengder, ble den liggende som isolasjon og førte til at tela ikke stakk så dypt. Mars 2022 har derimot vært varmere enn normalt, med en gjennomsnittstemperatur på minus 0,4 grader, mot normalt minus 5,1 grader. I disse dager, i siste halvdel av april, har vi mildt vær og «unormalt» mye snø er tint bort for årstida, spesielt ved kysten. På innlandet ligger det fremdeles godt med snø flere steder.

Temperatur
Kilde: www.yr.no

Telemåling

Telemålinger har vært foretatt i Nord-Norge siden sist på 1990-tallet, og blant annet har vi lært at tela tiner lite og ingenting så lenge snøen ligger. Hvis det er dyp tele tiner tela også minimalt nedenifra. Matpakken til graset blir mindre og mindre for hver dag som går under snø og is. Langvarig snødekke og eller isdekke gir uttynning av gras- og kløverbestanden, og for plantene som overlever, blir det med lite opplagsnæring igjen og tyngre å komme i gang om våren. Resultatet ser vi ofte i dårlig busking og skyting på lavt strå som resultat. Tabellen under viser status for telemålinger i Nordre Nordland og Troms nå i april.

Teledybde i Nordre Nordland og Troms vinteren 2021-2022

Dato

Sted

Teledybde
cm

Snødybde
cm

Merknad

19.04.2022

Gammelgården/Grubbli, Storslett

29

41

Ikke is, bløt snø

19.04.2022

Båtnes, Storslett

27

13

Noen flekker med is, bløt snø

22.04.2022

Grundnes, Målselv

22

47

En del is under snøen

05.04.2022

Rundhaug, Målselv

38

38

Tykt islag

05.04.2022

Øvre Bardu

56

10

Litt is, potetåker

01.04.2022

Kvæfjordeidet

0

45

30.03.2022

Lehn, Vesterålen

0

20

Stedvis islag under snøen

I Vesterålen har tela ligget på 6-7 cm fram til tining. På Storslett har tela i tidligere år stort sett gått ned til under meteren i tidligere år vi har hatt telemålere ute. I vinter har den ikke gått ned til mer enn ca 30 cm begge stedene hvor vi har foretatt målinger. Nå i april har tela vært dypest i Øvre Bardu, med 56 cm. Her står måleren i en potetåker, så manglende isolasjon i form av grasdekke kan være en årsak til den forholdsvis dype tela.

Prosjekt GrasSAT

De fleste av disse stedene med telemålinger er knyttet til et prosjekt i Polen og Norge; «GrasSAT», i regi av NIBIO m.fl., som startet opp høsten 2020. Kort sagt har prosjektet som formål å utvikle en data-applikasjon for å ta i bruk satellittdata for å bidra til å optimalisere grovfôrproduksjonen. For å kalibrere målingene gjort av satellitt, bidrar medlemmer og rådgivere i NLR Nord Norge i prosjektet med registrering av snødybde, tele, overvintring og avling. Prosjektet finansieres av de norske EØS-midlene gjennom programmet PolNor.

Følg med

I skrivende stund er vinteren på hell. Så langt ser det ut til å gå bra med engvekstene de fleste stedene ved kysten. I Indre Troms ligger det derimot et tykt islag flere steder, og faren for isbrann er absolutt til stede.

Tela er borte i de sørligste områdene, og en del av snøen er borte. Vi kan nok likevel ikke stole på at vinteren er helt over alle steder - vi er godt kjent med at vi kan få noe snø utover i april.

Snø som fremdeles ligger på jordene etter siste halvdel av mai og over i juni kan bidra til stor uttynning av grasdekket på grunn av overvintringssopp. Vi anbefaler derfor å bestille frø i god tid for reparasjonssåing av ung eng, eller fornying av deler av arealet, dersom du har arealer hvor du mistenker at overvintringssoppen kan slå til i år – eller om du ser at det blir liggende is når snøen tiner bort.

Batnes Storslett Foto Ellen R
Arealet på Båtnes på Storslett, 19. april 2022. Telemåleren skimtes litt til venstre for midten. Foto: Ellen Reiersen, NLR Nord Norge