Dette feltet ble sådd som et demonstrasjonsfelt med syv ulike sorter; Sergio, Jardinero, KXC 1012, Avitus, Zeta 120, Zeta 140S og Ambition. Ambition og Avitus var med i forsøket i fjor også. Ambition er den sorten av disse som har vært lengst i det norske markedet.

Ambition er en godt tilpasset sort til vårt område, den gir gode avlinger over år, og har desidert høyest stivelsesavling. Ambition har også de fineste kolbene, de andre sortene hadde åpne, sorte tupper på kolbene. Avitus har vært med i forsøk i to år og gir god avling denne også med greit stivelsesinnhold, men klarer ikke å konkurrere ut Ambition.

Maisss

Maisen er analysert med NIR (Near Infrared spektroskopi) som er kalibrert på gras og dermed blir ikke den gunstige fordøyeligheten av fiber i maisen tilstrekkelig «verdsatt» og dermed blir fôrenhetskonsentrasjonen lavere enn det dyret faktisk får ut av fôret.

Høstetidspunktet på maisen bestemmes ut ifra maisvarmeenheter (MVE) som regnes ut med formelen for Ontario heat units, og vi ønsker rundt 2400 MVE før høsting. Utviklingen av MVE er forskjellig fra år til år, men vi har oppnådd over 2400 MVE før 15. oktober hvert år de siste fire årene på Landvik.

Mais1