I våronna har en mer enn nok sammenhengende timer i traktoren, det blir lange dager og ensidig arbeid for kroppen. Det er belastende å «bare» sitte og kjøre traktor også! Belastningsskader oppstår på grunn av for stor, eller feil belastning over tid. Ryggplager etter feil sittestilling, vibrasjoner og repetitivt arbeid, samt tunge løft ved vedlikeholdsoppgaver og på- og avkobling av redskap. Nakke- og skulderproblemer ved kontinuerlig vridning av nakken og feil posisjon på armer og hender under kjøring som igjen påvirker skuldre. Kne belastes ved på og avstigning i traktoren, samt kjøring i ulendt terreng og ujevnt underlag. Har du en gammel traktor er det også mye bruk av pedalene som er belastende for knær. Lik sittestilling over lang tid kan føre til muskelspenninger og utmattelse, dette kombinert med stress og høyt tempo kan forverre plagene.

Still inn traktorsete ergonomisk riktig, det gir deg bedre komfort og helse

Sete: Det er viktig å justere setet slik at beina når pedalen uten at du må strekke deg. Vinkelen på sete bør være i en nøytral vinkel som gir god støtte til ryggen, slik at du sitter komfortabelt. Sete skal gi en god støtte til korsryggen og sittestillingen skal være naturlig.

Tilpass setet Marie Hov

Armlener: Juster dem slik at armene dine hviler naturlig. Skuldrene skal ha en nøytral posisjon.

Husk armlener Marie Hov

Ratt: Still ratt i en posisjon så du ikke trenger å strekke deg for å nå det, men opprettholder god kontakt med seteryggen og kan hvile underarmene på armlenene og skuldrene har en nøytral avslappet posisjon.

Juster ratt Marie Hov
Tilpasset ratt Marie Hov
Riktig tilpasset ratt. Foto: Marie Hov

Speil: Når du har stilt inn sete, sitter med rett rygg og avslappet skuldre kan du justere inn speilene i forhold til din sittestilling. Du skal kunne bruke speilene uten å måtte vri på hodet for mye. De skal gi best mulig oversikt over omgivelsene, redusere blindsoner, sørg for at du kan se hele bredden av traktoren, inkludert hjulene. Kontroller at de er riktig innstilt til den arbeidsoppgaven du skal gjennomføre så du kan redusere belastning av vridning av nakke og rygg

Juster speil Marie Hov

Husk å bruk setebelte!

Juster belte i trakto Marie Hov

Muskulaturen vi har er ikke beregnet for å jobbe statisk lenge av gangen, og derfor er det viktig med variasjon selv om den fysiske belastningen er kategorisert som lav. Det er viktig å ta seg tid til å skape så mye bevegelse og variasjon som en har mulighet til, slik at muskulaturen får naturlig avbrekk og god blodgjennomstrømning. Hver bevisst på sittestillingen din og varier gjerne denne. For eksempel len deg noen minutter til venstre armlenet for å avlaste høyresiden din hvor mye av belastningen naturlig blir i en traktor. Kjenn at du flytter tyngdepunktet også i setet. Ta deg noen mikropauser, det gjør deg godt! Dette kan kombineres med stopp du ellers må ha i arbeidet ditt eller det kan være hensiktsmessig å lage seg noen rutiner med selvpålagte stopp for å strekke på kroppen. Still inn timeren på telefoenen, eller bestem deg for antall kjørelengder eller punkt på jordet som krever et stopp for å strekke på kroppen.

Gode tips ved en mikropause:

  • Strekk på hele kroppen, bøy og tøy de store muskelgruppene og leddene.
  • Beveg på skuldre og nakke.
  • Få inn litt bevegelse og gjerne litt puls på blodpumpa
    • Gå/løp en liten strekning, kombiner det gjerne med en sjekkrunde på traktoren/redskapen.
    • Gjør noen spensthopp eller knebøy for å øke blodgjennomstrømningen til de store muskelgrupper.
  • Fyll på med nye forsyninger av næring og veske du kan ha med i traktoren.
Strekk utenfor traktor Marie Hov
Strekk og få i gang blodgjennomstrømningen i de store muskelgruppene Foto: Marie Hov
Boy utenfor traktor Marie Hov
Strekk og få i gang blodgjennomstrømningen i de store muskelgruppene Foto: Marie Hov