Hurtigtest

På hjemmesiden til Agdia kan du bestille hurtigtester for 28 virus, blant annet pepinomosaikkvirus, agrukgrønnmosaikkvirus og tospovirus (INSV og TSWV), to bakterier og en sopp (Phytophthora). Pepinomosaikkvirus og agrukgrønnmosaikk-virus er ikke definert som karanteneskadegjørere i Norge. Men tospovirus er karanteneskadegjører som du plikter å melde ifra til Mattilsynet om ved mistanke om angrep.

Spesielt i kulturer som er utsatt for virus, eks. tomat og agurk, er det lurt å kjøpe inn noen tester og ha de liggende klare til bruk. Hurtigtestene selges i pakninger à 5 og 25 stk, lagres i kjøleskap og har en holdbarhet på ca. et år – se dato på pakningen. NLR Viken har også en del hurtigtester liggende (både virus, bakterier og sopp), så spør oss gjerne ved behov.

Gjennomføring av testen:

På hjemmesiden til Agdia ligger det en film som viser hvordan hurtigtesten skal gjøres.

 • Finn et blad med symptom på virus.
 • Bruk en ren kniv og skjær ut en bit av planten på 2,5 cm2. Dersom det skal gjennomføres flere prøver, må kniven desinfiseres med klor mellom hver prøve.
 • Åpne posen med buffervæske ved å klippe over toppen av posen.
 • Putt plantebiten ned i posen og legg den i området som er skravert.
 • Knus planteprøven, f.eks. bruk håndtaket på saksen og mos prøven slik at det blir en jevn plantemasse.
 • Vent i 3 minutter for at plantemassen skal blande seg med buffervæsken.
 • Ta fram stripsen. Hold den i den hvite enden og dypp stripsen ned i buffervæsken med plantemassen på siden av posen (utenfor det skraverte feltet) slik at dette suges opp i stripsen.
 • Dypp stripsen ca. 0,5 cm ned i buffervæsken eller slik at væsken maks kommer opp til den hvite streken på stripsen.
 • Unngå at stripsen kommer i kontakt med bobler i buffervæsken.
 • Plasser posen stående og vent på resultat. Det kan ta fra 5-30 minutter før resultatet vises.
 • Positiv prøve = kontrollstrek og teststrek
 • Negativ prøve = bare kontrollstrek
 • Feil på prøven = ingen kontrollstrek


Send prøve til Planteklinikken

Ved mistanke om virusangrep kan det også sendes inn en planteprøve til Planteklinikken hos NIBIO på Ås. Se mer info på hjemmesiden til Planteklinikken om pris på prøven, hvordan prøvene skal tas og pakkes. Last også ned skjema for følgeskriv til prøven. Fyll det ut og send skjemaet sammen med prøven.

Velg planter med symptom på virus. For prøver av tomat og agurk anbefales det å sende 3 topper fra planter med varierende symptom på virus eller minst 5 utvokste blader med symptom. Bladene pakkes i en plastpose slik at de ikke tørker ut. I tillegg til planteprøven anbefales det å ta bilde av symptomene og sende de på e-post til NIBIO: dag-ragnar.blystad@nibio.no sammen med info om at prøvene er sendt med posten.

Det anbefales å sende prøven som "Ekspress over natten pakke". Den kommer da fram innen 1-2 dager. Planteprøven kan sendes med vanlig brevpost, men da må den pakkes slik at planteprøven ikke klemmes flat. Send helst prøven i begynnelsen av uken så den ikke blir liggende på kostkontoret over en helg. Planteprøven må ikke sendes som "Norgespakke", fordi det tar for lang tid i posten.

Dersom prøven kan sjekkes med elektronmikroskop tar det bare 1-2 dager før du får svar. Hvis prøven må analyseres med Elisa-testen, tar det 7 dager.