Kaldt og vått – plantenes trusler om vinteren.

Det finnes mye forskning som viser at rotsystemet til de fleste planteartene bare tåler lengre perioder med kulde dersom temperaturen ikke faller under -15 °C. Lavere temperaturer kan ødelegge planter.

Problematisk er også stående vann på karplanteområder. Det er svært viktig å sørge for tilstrekkelig drenering av planteskolens område for å hindre vann fra å fryse rundt plantene, siden dette kan føre til frostskader på røttene.

Metoder for å beskytte planteskoleplanter før vinteren:

  • Sett karplanter tett sammen. Legg deretter bark, sagflis, strå eller annet isolerende materiale (folie, skyggenett) rundt pottene. Fyll rommet mellom pottene (særlig hvis de er runde) med det isolerende materialet.
  • Legg høye planter på siden slik at den neste raden ligger oppå rotklumpen til den forrige. Slik beskytter du plantene mot vind og mot å brytes ned av snø. Liggende planter er dessuten lettere å dekke med fiberduk og de blir bedre beskyttet under snødekket.
  • For å beskytte bedene med vintergrønne planter, er det verdt å bruke lave tunneler dekket med skyggenett. En slik vind- og frostbeskyttelse reduserer vinterskader og sikrer at plantene har en vakker, sorttypisk farge når vinteren er over. Dette gjør plantene mye mer attraktive for potensielle kjøpere.
  • Plantearter som ikke er fullt frostherdige, krever spesielt god beskyttelse (bl.a. buddleia, magnolia, japansk lønn og noen rhododendron-typer). Det er best å overvintre slike planter på et kaldt lager.
  • De fleste unge stiklingformerte og frøformerte planter av arter som har lav frostherdighet som ungplanter (tempeltre (Ginko biloba), tulipantre (Lirodendron), japansk lønn, o.l.), bør overvintres på vinterlager.
  • Før vinterlagring kan det være aktuelt å behandle plantene forebyggende med Switch 62,5 WG mot gråskimmel. Middelet er effektivt mot tilvekst av gråskimmel ved lave temperaturer.
  • Barrotsplanter (trær og busker) må bli jordslått og ytterligere beskyttet med et lag med bark.
  • Før du dekker plantene for vinteren, må de vannes godt.
  • En god løsning er å opprette et system som tillater rask montering og demontering av lave tunneler med skyggenett, eller agryl. Slike tunneler kan brukes i stedet for å dekke pottene med sagflis, som er veldig arbeidskrevende å fjerne om våren. Det er viktig å reise skjermene opp før sterk frost (jo senere, desto bedre) og ta dem ned i slutten av februar/i mars, avhengig av været. Dette er spesielt aktuelt i områder der snødekket vanligvis er tynt.
8
Planteskoleplanter klargjøres for overvintring. Foto Marta Bielecka.
15
Planteskoleplanter klargjøres for overvintring. Foto Marta Bielecka.
9
Planteskoleplanter klargjøres for overvintring. Foto Marta Bielecka.
13
Planteskoleplanter klargjøres for overvintring. Foto Marta Bielecka.