Kålflue er en av de mest skadelige insektene i korsblomstra vekster. I de fleste deler av Norge har stor kålflue en generasjon i året, mens liten kålflue har to generasjoner i året. Kålflua overvintrer som puppe i jorda. Voksne individer flyr fra kantvegetasjonen inn i åkeren i solrikt og varmt vær, hvor den legger egg på rothalsen til plantene. I løpet av 1-2 uker klekker de fleste av eggene, og larvene søker ned i jorda og spiser på planterøttene. Egg-klekkinga er avhengig av værforhold, blant annet temperatur mellom 15-25 Cº, luftfuktighet over 65 % og nedbør. Skaden skjer ved at larven gnager på rothår og røtter i for eksempel hodekål eller lager ganger i den matnyttige delen, som i kålrot. Skadeterskler for kål, blomkål og brokkoli de første 4 ukene etter planting er 14 egg per plante per uke. Etter 4 uker er den 40 egg. Kålrot og kinakål tåler ikke angrep i det hele tatt før kvaliteten reduseres sterkt. Andre kålvekster er det ikke utvikla skadeterskler for. Dekke er viktig i alle kulturene, men særlig i økologisk.
Overvåkning av kålflue-egglegging ved bruk av sandfeller
Observasjoner av egglegging og sverming av kålflua gjennom sesongen gjøres hvert år siden 2001 av NLR i alle viktige kålområder i Norge. Registreringen går ca. fra uke 23 til uke 36, men i noen år var det fra uke 21 til uke 39, avhengig av værforhold. Fellene var på Kolbu området og i kålrot kultur for hvert år. Metoden for kålflueeggtelling er å legge sand rundt plante-halsen til hver tredje plante, på til sammen 10 planter. Plantene må ha etablert seg godt i jorda, og og stå i åkerkanten der voksne kålfluer er mest. Fellene må ikke dekkes med nett eller duk. Fellene sjekkes en gang i uka ved å ta sanda fra hver enkelt plante og røre ut i vann. Da ser man eggene som flyter oppå vann, og kan telle de. Man legger ny sand rundt planten til neste uke. Eggene til kålflue er hvite, avlange og runde.

Varsling av kålfluesverming
De høyeste eggleggingstallene var i uke 28 i 2009 med litt over 60 egg per plante, og i uke 31, 2004 med ca. 50 egg per plante. Ellers hele tida holdt det seg under 30 egg per plante. Antall egg per plante kan påvirkes av værforhold og luftfuktighet.

Når vi ser på dataene i en stablet linjediagram som viser datasett for alle årene oppå hverandre i samme diagram, slik at de viser til sammen en totalverdi, ser vi at uke 28. og 31. hvert år hadde det høyest antall egg per plante. Totalt sett var det over 150 egg per plante i 28. og over 200 egg per plante i uke 31 som kan det være stor og liten kålflueegg.

Oppsummering
- Toppen av den første generasjonen av liten kålflue var rundt uke 27-28.
- Toppen av den andre generasjonen av kålflue (liten og stor) var rundt uke 31-32.
- Værforhold påvirker sverming og egglegging av kålflue hvert år.
- Med klimaendringer kan det hende at sverming av stor kålflue kommer tidligere enn før. I 2024 startet stor kålflue rundt uke 28.-29. Derfor er det viktig å følge med de lokale varslingene.