Gulrotsugerbilde
Sverming av gulrotsuger i 2023.

På hvert sted ble det talt opp gulrotsugere på de samme to limfeller som vi registrerer gulrotflue på hver uke. Den ene fella sto i kanten av åkeren, mens den andre sto inne i åkeren.

På Jeløy sto fellene i knollselleri hos Karl Reier på Reier Gård, i Rygge 1 sto de i gulrot under plast hos Jens E. Kase på Feste i uke 20-30 og hos Roy Hasle i Årefjorden i uke 31-35. I Rygge 2 sto de i sein gulrot hos Jens E. Kase på Gipsund. Limfellene ble i år satt ut i uke 19 på Jeløy og Rygge 1, og i uke 21 i Rygge 2. De ble lest av ukentlig til og med uke 35.

Jeløya fant vi kun 2 sugere i løpet av alle ukene vi leste av fellene, 1 i kant i uke 25 og en inni i uke 30.

I Rygge 1 var det heller ikke mye sugere i 2023. Vi fant ingen sugere på Feste i gulrot, og kun enkelte individer i fellene i rotpersille i Årefjorden uke 31-32.

I gulrotåkeren i Rygge 2 på Gipsund hadde vi sverming gjennom det meste av sesongen også i 2023. Det var stor, og størst sverming allerede ved de første avlesningene i uke 22-23. Det roet seg litt, men det var 1-5 individer gjennom det meste av sesongen. I uke 31-35 ble det roligere og kun enkelte individer ble funnet.

Gulrotsugeren overvintrer på grantrær og flyr inn i åkeren fra overgangen mai/juni. Den legger egg på stilken og bladene på planta. Eggene klekkes til nymfer som suger plantesaft og gir krusesyke med redusert vekst. Vi vet lite om sugerens bevegelse i vekstsesongen og om hvor den oppholder seg, om det er i åkerkanten eller inne i åkeren. I august/september flyr de voksne sugerne tilbake til grantrær for overvintring. En gulrotsuger kan legge opptil 900 egg.

Skade av gulrotsuger
Skade av gulrotsuger og gulrotsuger på limfelle
Gulrotsuger pa limfelle
Skade av gulrotsuger og gulrotsuger på limfelle