Det er stort sett tatt ut tre prognoser på de utvalgte gårdene. Dvs. vi starter ca. tre uker før forventet slått og bruker grovfôrmodellen til NIBIO for å gi et estimat av når vi kan forvente 0,9 og 0,85 i fôrenhetskonsentrasjon. Flere steder gikk utviklingen veldig raskt i april og første halvdel av mai. Sør i Innlandet ble mye gras slått rundt 20. mai. Her har vi bare en prognoseprøve, som ligger på rundt 1,0 i fôrenhetskonsentrasjon. Fra 23. mai fikk vi regn og kaldere vær, som gjorde at utviklingen på graset gikk betydelig langsommere i midtre og nordre del av innlandet.

Figuren ovenfor sier noe om utviklingen og hastigheten. Prøvene er tatt ut i perioden 26. mai til 22. juni. Det har vært en relativt langsom nedgang i fôrkvalitet, vi ser også av temperaturkurven fra Alvdal at den er nokså slak (dette er akkumulerte døgngrader). Fra 19. mai har vi utflating og nokså flat i begynnelsen av juni. Fra 11. juni har vi en relativt rask økning. Den kalde forsommeren og delvis utsatt høsting har gitt store avlinger, sammenlignet med de som høstet tidlig, men også sammenlignet med fjoråret. Det ble betydelig busking på enga i de områdene som ikke hadde strekningsvekst da kaldperioden kom.
Dette påvirket kvaliteten positivt – og mengden. Prognosene stemte ganske bra.
Temperatur og nedbør på målestasjonen på Alvdal viser det mange opplevde. Fra vekststart – 17. april til 23. mai kom det i praksis ikke nedbør (det blå feltet i kurven). Fra sist i mai til midt i juni har vi fått 77 mm nedbør. Den røde streket viser temperatursummen (døgngrader), som passerte 500 den 19. juni. Det er to dager senere enn i fjor. Nedbørsmengden på samme tid i fjor var 100 mm.
