Grasugrasene lodnefaks og sandfaks er ikke uvanlig å se i åkerkantene i Norge når man driver etter konvensjonelt system med pløying. Likevel blir den aldri noe plagsomt ugras ute i åkeren. Men når man endrer strategi til et plogfritt system ser vi likevel at dette ugraset dukker opp mye oftere enn før.

Lodnefaks og sandfaks er vinterettårige arter som kan spire både høst og vår. Frøene mangler i stor grad spirehvile og frøet har meget kort levetid, maks 1-2 år. Det betyr at disse artene ikke klarer å bygge opp noen stor, langlivet frøbank slik mange av våre andre ugras gjør. Dersom frøet blir nedpløyd vil det nesten alltid dø i løpet av ett år. Derfor er det sjelden å se disse ugrasene i pløyd mark. Men dersom man driver etter plogfrie prinsipper har frøet store muligheter for å overleve til neste år. Enten i form av uspiret frø, som kan spire neste vår - eller som liten, overvintret plante. Det betyr at de som driver plogfritt må være ekstra observante på disse artene. I Norge har det ikke vært noe stort problem inntil nå, men vi ser at dette sprer seg mer nå som vi har fått innført Regionale Miljøkrav som gir oss en del restriksjoner på pløying og jordarbeiding om høsten. Vi vil derfor oppfordre alle til å se etter denne i egen åker. Den er mest vanlig å se på lettere jordarter langs Oslofjorden, men opptrer også andre steder. Dersom du driver med engfrø er det ekstra stor grunn til å ha fokus på disse. Frøene kan nemlig være vanskelige å rense ut og gir stort rensetap.

Begge arter er dessverre ganske vanskelige å bekjempe kjemisk i korn og engfrø. Vi har lite norske forsøk på dette, men informasjon fra våre naboland tyder på at hverken Hussar Plus, Puma Extra eller Axial har særlig god effekt. Best effekt pr i dag får man trolig av Broadway Star, Attribut Twin og Atlantis. Ulempen er at disse midlene ikke gir noen muligheter for bekjempelse i vår- og høstbygg eller havre. Da blir vekstskifte og forebyggende tiltak desto viktigere! I erter, bønner raps eller potet er det mulig å benytte Select, Agil/Zetrola eller Focus Ultra med godt resultat.

Av forebyggende tiltak er det lurt å passe godt på åkerkantene, slik at flerårig gras trives godt. Det gir mindre lodnefaks- og sandfaksfrø fra kantene. Det er også viktig å ikke treske med disse kantene om høsten. Da vil man kunne spre frøene lengre ut i åkeren med treskeren. Har du også et godt vekstskifte med åkerbønner, erter, raps eller potet gir det andre muligheter for bekjempelse. Erfaringen er at det er vesentlig mindre problemer med disse i vårkorn enn i høstkorn, så veksling mellom vår- og høstsådde vekster er også et godt tiltak. Sandfaks kan lokkes til å spire om høsten ved å gjøre en grunn harving rett etter tresking. Da kan man bekjempe med glyfosat. Lodnefaks spirer derimot best dersom man lar frøene ligge i ro på overflaten om høsten. I vårkorn er det et godt tiltak å svi ned alle arealer som ikke skal pløyes med glyfosat om våren, slik at det ikke er noen overlevende planter ved såing.

Lodnefaks i hosthvete Foto Silja Valand
Bilde 1: Lodnefaks i høsthvete. Foto: Silja Valand
Kraftig bestand av sandfaks i hosthvete Foto Silja Valand
Bilde 2: Kraftig bestand av sandfaks i høsthvete. Foto: Silja Valand