No skyt ugraset stengel og er i blomstring. Då går transporten i planta frå rot til topp og rota sit laust i jorda. Det er då ei sjanse for at du kan dra opp plantene utan at du får rygghald. Dette er arbeidskrevande, men effektivt.
Ragnhild Renna
Både hundekjeks og høymole produserer småplanter omkring morplanta. Med lukinga i rotlausveka får du opp den øverste delen av rota som produserer nye avleggarar og i tillegg fjerner du blomsterstengelen og hindrar frøspreing. Store røter av fleirårige ugras må fjernast i åkeren. Du skaffar deg eit problem om du lar dei ligge å gro seg fast igjen. Dekkvekst skygger og hindrar ugras, men kraftige ugrasrøter har mykje energi og vil ta opp konkurransen.
Bildet øverst viser høymole frå gamle planter i ny eng (Foto: Ragnhild Renna, NLR NN)
Regnet som falt i påsken gjorde godt for mange åkre, men nå begynner det å bli tørt igjen mange steder. Langtidsvarselet viser dessverre også lav sannsynlighet for nedbør av større betydning de nærmeste 3 ukene. Dette begynner å likne faretruende på 2023 og 2024. Det betyr at de som har vanningsutstyr kan begynne å gjøre dette klart for bruk.
På de tidligste plassene er det allerede klart for beiteslipp. Selv med lave nattetemperaturer, er solinnstrålingen kraftig og graset blir fort for langt og grovt om dyra slippes på for seint.
Økende bevissthet når det gjelder trusler mot menneskers helse og miljøsikkerhet har i betydelig grad bidratt til intensiveringen av handlinger som tar sikte på å redusere risikoen knyttet til utbredt bruk av kjemiske plantevernmidler. Den observerte utviklingen av resistenserverv av skadedyr og forlengelsen av deres skadeperiode på grunn av klimaendringer tvinger man også til å ta grep for å finne alternative løsninger på kjemiske beskyttelsestiltak. Stadig flere planteprodusenter bestemmer seg for å begrense bruken av kjemiske plantevernmidler eller gir dem helt opp. Det er ikke alltid mulig å forlate kjemisk plantevern helt, men det er verdt å ta tiltak for å redusere bruken av plantevernmidler. I tillegg på grunn av kravet om å redusere bruken av kjemiske plantevernmidler, forventes det at fremtidig bruk av biologiske plantevernmidler vil øke kraftig. Det forventes ikke at biologisk bekjempelse vil erstatte kjemisk bekjempelse, men biologisk plantevern er et viktig alternativ og kan brukes i framtiden på et mye større område enn i dag.