Feltene var i Målselv, i Lofoten og på Dønna. Disse var Jerada, Nagasaki, Nagoya, Napoli, Nominator, Mokum, Speedo og Romance, samt nummersortene NUN13123, SVDN8660 og SVDN8860. Romance og Napoli er de vanligste sortene som dyrkes i Nord-Norge, og var med som målesorter. Etter høsting ble sortene lagt på lager, hvor de skal ligge til seinvinteren for å sammenligne hvor godt de lagrer.

Såing, gjødsling og høsting

Feltet på Dønna ble sådd 7. mai og høstet 26. september. Jordtypen er godt omdannet torvjord. Feltet ble grunngjødslet med 50 kg 12-4-18 og overgjødslet med 15 kg nitrabor. Feltet i Lofoten ble sådd 14. mai og høstet 17. september. Jordtypen er mellomsand. Feltet ble gjødslet med 18 kg 12-4-18. Feltet i Målselv ble sådd 31. mai og høstet 23. september. Jordtypen er siltig mellomsand. Feltet ble gjødslet med 20 kg 12-4-18, 25 kg polysulphate og 70 kg Grønn 8-5-3. Det var litt ujevn spiring i enkelte av sortene.

Før høsting ble bladverkets friskhet og farge vurdert, samt bladfeste under høstinga. Det ble høstet 3 m per rute. Etter høsting ble alle rutene veid, sortert og kvalitetsvurdert. For kvaliteten vurderte vi rotform, glatthet og farge, samt utsorteringsårsakene grønn topp, sprekk, greining og misform. I tillegg ble lengden målt på 30 røtter.

Resultater

På Dønna kom Jerada best ut avlingsmessig. Napoli, NUN13123 og SVDN8860 hadde også høy avling. SVDN8660 ble ikke prøvd på Dønna. Speedo, Mokum og målesorten Romance hadde lavest avling. I Lofoten hadde SVDN8660 og Nagasaki høyest avling. Målesorten Napoli kom midt på treet, mens Mokum hadde lavest avling. Romance og SVDN8860 ble ikke prøvd i Lofoten. I Målselv hadde målesorten Napoli høyest avling. Jerada kom også godt ut. Speedo hadde lavest avling. Romance ble ikke prøvd i Målselv. SVDN8860 og Mokum hadde høyest utsortering, men SVDN8860 hadde likevel høyest salgbar avling. Napoli hadde flest små røtter.

Bilde1 figur 1
Figur 1: Gjennomsnittsavling på 3 m i kg for hver av sortene i de ulike feltene.
Bilde2 figur 2
Figur 2: Gjennomsnittlig avling på 3 m for alle feltene. Linjen viser gjennomsnittlig antall røtter som ble høstet på 3 m.

Gulrotsortene

Jerada hadde den nest høyeste avlinga, alle feltene sett over ett. På Dønna var dette den mest avlingsrike sorten. Gjennomsnittlig lengde per rot var 19,9 cm. Jerada hadde en utsorteringsprosent på 12 %. Den viktigste utsorteringsgrunnen var sprukne og greina røtter. Jerada hadde et godt bladfeste, og god rotfylling. Fargen var litt lysere oransje enn noen av de andre sortene.

SL Jerada 5

Mokum er en type snacksgulrot som ikke blir så stor og ikke så avlingsrik. På Dønna og i Lofoten hadde Mokum lavest avling, og den var blant sortene med lavest avling i Målselv. Gjennomsnittlig lengde per rot var 19,9 cm. Mokum hadde den høyeste utsorteringsprosenten på 31 %. Den viktigste utsorteringsgrunnen var sprukne røtter. Mokum hadde et noe svakere bladfeste. Røttene var litt spisse ved høsting. Siden Mokum er en snacksgulrot, kan den godt sås litt tettere og høstes litt tidligere.

SL Mokum 2

Nagasaki hadde den høyeste avlingen i Lofoten, og lå midt på treet i Målselv og på Dønna. Gjennomsnittslengden var 19,7 cm. Nagasaki en utsorteringsprosent på 11 %. Den viktigste utsorteringsgrunnen var sprukne og greina røtter. Røttene var ikke helt fylte, og kunne kanskje hatt godt av å få stå litt lengre i åkeren. Nagasaki hadde godt risfeste. Den ytre fargen på røttene var mørkere, mens den var litt lysere inni.

SL Nagasaki 7

Nagoya hadde avling midt på treet alle steder. Gjennomsnittslengden var 18,9 cm. Nagoya en utsorteringsprosent på 12 %. Den viktigste utsorteringsgrunnen var greina røtter. Røttene var ikke helt fylte, og Nagoya hadde de mest koniske røttene i dette forsøket. Risfestet var godt, noe som gjorde den lett å høste. Fargen på røttene var litt lysere.

SL Nagoya 4

Napoli er den vanligste sorten å dyrke fra nordre Nordland og nordover. Det er en tidlig sort som har stort avlingspotensiale, og gir søte, sprø røtter. Den hadde høyest avling i Målselv, og var blant de mest avlingsrike på Dønna. I Lofoten var avlinga midt på treet. Dette var også sorten med flest antall røtter per rute. Gjennomsnittslengden var 19,4 cm. Sorten hadde en utsorteringsprosent på 18 %, og den viktigste utsorteringsgrunnen var grønn topp. Røttene var sprø, og risfeste litt svakt, noe som gjorde den mer krevende å høste.

SL Napoli

Nominator hadde ei avling som var midt på treet alle steder, og var også blant sortene med flest røtter per rute. Gjennomsnittslengden var 18,5 cm. Sorten hadde en utsorteringsprosent på 24 %, og den viktigste utsorteringsgrunnen var greina røtter. Den hadde bra rotfylling. Nominator hadde litt svakt risfeste, noe som gjorde den mer krevende å høste.

SL Nominator 3

NUN13123 er en nummersort. Det vil si at den fortsatt er på utprøvingsstadiet, og ikke har fått et navn enda. Avlingsmessig var NUN13123 blant de mest avlingsrike på Dønna, og midt på treet i Lofoten og Målselv. Med en gjennomsnittslengde på 18 cm var dette forsøkets korteste røtter. Utsorteringsprosenten var 15 %. Den viktigste utsorteringsgrunnen var greina røtter. Røttene var litt spisse. NUN13123 hadde et godt risfeste, noe som gjorde den enkel å høste.

SL NUN13123 3

Romance er hovedsorten på Helgeland, og var kun med i forsøket på Dønna. Der hadde den nest lavest avling. I gjennomsnittsavling for alle feltene ligger den midt på treet, fordi avlingene generelt var høyest på Dønna. I forsøket hadde den lavest totalavling, men kom likevel bedre ut enn Nagasaki på salgbar avling fordi den hadde en lavere utsortering. Utsorteringsprosenten var blant de laveste i forsøket med 11 %. Greina røtter var den viktigste utsorteringsgrunnen. Gjennomsnittslengden var på 21 cm. Romance hadde en godt risfeste og var enkel å høste.

SL Romance 4

Speedo hadde den laveste avlinga i Målselv, blant de laveste på Dønna og midt på treet i Lofoten. Gjennomsnittslengden var på 18,3 cm. Utsorteringsprosenten var på 13 %, og den viktigste utsorteringsårsaken var greina røtter. Risfestet var litt svakt, noe som gjorde den mer krevende å høste.

SL Speedo

SVDN8660 var blant de mest avlingsrike i Lofoten, og midt på treet i Målselv. Den var ikke med i forsøket på Dønna. Gjennomsnittslengden var 18,5 cm. Utsorteringsprosenten var den laveste i forsøket med 8 %. Den viktigste utsorteringsgrunnen var greina røtter. Røttene var litt spisse, særlig i Målselv. SVDN8660 hadde et godt risfeste og var lett å høste.

Shared image

SVDN8860 var blant de mest avlingsrike på Dønna og i Målselv. Den var ikke med i forsøket i Lofoten. Med en gjennomsnittslengde på 22 cm var dette forsøkets lengste røtter. Utsorteringsprosenten var på 22 %, med sprukne og greina røtter som de viktigste utsorteringsårsakene. SVDN8860 hadde et godt risfeste, og var lett å høste. Rotformen var blant de mer koniske i forsøket.

SL SVDN8860

Takk til

Takk til feltverter Svein Børre Evensen (Målselv), Straumnesgården Ved&Potet Sivertsen (Lofoten) og Jostein Skaga (Dønna). Takk til Nordland, Troms og Finnmark fylkeskommuner som støtter utprøving av grønnsakssorter gjennom RT-midlene og takk til Norgro og LOG som har bidratt med frø.