Dette er et engforsøk i minimum fire og maksimum seks år med to ulike slåttetidspunkt for førsteslått og artsrike frøblandinger. Forsøket er en landsdekkende forsøksserie med de breieste engfrøblandingene fra såvarefirmaene tilpassa hver landsdel, i tillegg til en egen blanding.
Det ble etablert to felt hos tidligere NLR Øst i 2022, ett på Øsaker i Sarpsborg og ett felt på Hvam på Romerike. Her presenteres resultatene fra feltet på Øsaker.

Feltvert: Øsaker, Sarpsborg
Jordart: mellomleire. P-AL 8, K-AL 22, 2. års eng.
Gjødsling: Vårgjødsling: 8,1 kg N med 22-3-10. Etter 1. slått: 6,4 kg N med 22-3-10, etter 2. slått: 4,8 kg N med 22-3-10.
Høsting: 1. slått tidlig: 24. mai, 1. slått normal 4. juni. 2. slått: 9. juli. 3. slått: 27. september.
Det er for vekstsesongen 2024 gjort botaniske vurderinger av andel sådd gras og kløver til 1. slått. Videre er det gjort avlingsregisteringer for alle de forskjellige blandingene til tre slåtter. I 2025 skal det bli tatt ut kvalitetsanalyser av de forskjellige blandingene og i 2026 blir det gjort en grundig botanisering for å kartlegge den faktiske utviklingen i enga.
Slåttesystem H1 – Normal førsteslått – samtidig andre- og tredjeslått
Slåttesystem H2 – Tidlig førsteslått – samtidig andre- og tredjeslått

Tabell 1: Andel sådde arter til 1. slått 2023 på Øsaker.

På Øsaker fikk feltet med varig eng litt tøff konkurranse fra dekkveksten i gjenleggsåret. Og fortsatt ser vi en forholdsvis lav kløverandel i feltet, tross forholdsvis greie såmengder. Våren var preget av rask utvikling på grasartene og tidlig førsteslått ble tatt 24. mai ved begynnende skyting.
Høstetidspunkt for 2. slått er beregna til ca. 500 døgngrader etter 1. slått med normal høstetid. Derfor har da tidlig høsta 1. slått fått 10 dager lengre veksttid og også statistisk sikker avlingsforskjell mellom høstetidspunktene. I tabellen under kan vi se avling oppgitt i kg tørrstoff for de ulike sortsblandingene og de forskjellige slåttetidspunktene, inkludert total avling. Tabellen viser at det er statistisk sikre forskjeller målt i avling mellom de ulike frøblandingene ved tidlig og normalt tidspunkt for 1. slått. Det er ikke tatt ut næringsanalyse av avlinga i 2024, og tidlig 1. slått gir bedre kvalitet, men også samla sett lavere tørrstoffavling.

Tabell 2: Avling, kg tørrstoff pr. dekar. Hovedeffekter: sortsblanding og slåttetidspunkt.

I tabellen under kan vi se hvordan utsatt slåttetidspunkt med 10 dager spiller inn på mengde avling på 1. slått og den totale avlinga.
Tabell 3: Avling, kg tørrstoff pr. dekar ved fire forskjellige sortsblandinger og ulike slåttetidspunkt for 1. slåtten.
