Verdiprøving av kornsorter er en forvaltningsoppgave som gjennomføres etter retningslinjer fra Mattilsynet. Etter tre års prøving, kan en sort vurderes for opptak på offisiell norsk sortsliste. Artene som omfattes av verdiprøvingen i korn er bygg, havre, vårhvete og høsthvete. Verdiprøvingsfeltene blir ikke soppsprøytet eller vekstregulert.
Kilde verdiprøving: NIBIO, Jord og plantekultur.
Etter sammendraget, omtales resultater fra lokale felt i Østfold, Buskerud og Glåmdalen.

Det er høye avlinger i dette sammendraget for 6 felt. Sverre har gitt høyest avling blant 6-radssortene. Torstein som er en ny tidlig sort, ligger godt under Bredo i avling. Blant 2-radssortene, så er det Thermus og Annika som har gitt høyest avling. 6-radssortene er utsatt for stråknekk og aksknekk, Brage og Torstein har mest stråknekk i sammendraget.
Lokale felt
I tillegg til felter i omtalen under, hadde vi et forsøk på Romerike som ikke ble treska fordi det var altfor bløtt.
Østfold

Gode avlinger i feltet hos Vatvedt året tatt i betraktning. Hos Vatvedt er det Sverre som har gitt høyest avling blant 6-radsssortene. Torstein som er en svært tidlig sort, ligger godt under de andre 6-radssortene. Bente har gitt høyest avling av 2-radssortene og ligger godt over Annika i avling i dette feltet. Det var forholdvis mye legde blant 2-radssortene og stråknekk i 6-radssortene. Thermus hadde mest legde i feltet fulgt av Annika og Bente. Brage og Torstein utmerker seg med mye stråknekk blant 6-radssortene.
Buskerud
Ved siden av verdiprøvingsfeltet som ikke ble soppbehandla, lå et forsøk (VIPS) hvor noen sorter ble soppbehandla med 100 ml Delaro 25. juni på stadie Z 45. Feltene ble ellers behandla likt. Resultatene fra det sprøyta forsøket, er satt inn i samme tabell under.

Bygget hadde god etablering og busket seg godt på forsommeren, og det ble også vannet en runde i den tørre perioden i mai. Etableringen og utviklingen lovet godt for avlinga i feltet, men utover sommeren kom det mye regn, og mange av sortene ble betydelig angrepet av sopp, særlig byggbrunflekk og rust. Det var derfor en tydelig forskjell mellom det usprøyta verdiprøvingsfeltet og Vipsfeltet som ble soppbehandlet, i år. Alle sortene utenom Arild og Bredo, ga høyere avling i det sprøyta forsøket, og noen av sortene betydelig høyere avling.
Harde regnskurer på slutten av sesongen førte også til en del legde i feltet på slutten av sesongen, som kan ha gitt noe utslag på avlingsmengden.
Av markedssortene i det usprøyta verdiprøvingsfeltet, var det Bredo av 6-radssortene, og 2-radssorten Annika, som ga høyest avling i 2025. Vi kan også merke oss flere av 2-radssortene til utprøving, ga høye avlinger og virker lovende.
Glåmdalen

Gode avlinger i feltet på Brandval Prestegård, året tatt i betraktning. Blant 6-radssortene er det den nye linjen GN16081 som gir 10 % over Bredo i avling, som er meget interessant. Brage hadde et meget godt år på prestegården og ligger godt over nyere sorter i avling.
I 2-radsbygget er det Thermus av de etablerte markedssorter som gjør det skarpt i dette forsøket. Av nykommere er det Arlom som gir avling over 560 kg.

Dyrkingsegenskaper byggsorter
Sortsomtale
- Brage (2010) er en halvtidlig 6-radssort, tre dager tidligere enn Bredo. Brage har et langt strå, middels stråstyrke. Stråkvaliteten kunne vært noe bedre. Sorten er mottakelig for mjøldogg og svak mot byggbrunflekk. Veksttid 103 dager.
- Bredo (2019) er en 6-radssort som er tre dager senere enn Brage. Sorten ligger over Brage i avling. Bredo har stråstyrke og stråkvalitet på linje med Brage. Sterk mot mjøldogg og byggbrunflekk, men svak mot fusarium (DON). Veksttid 106 dager.
- Sverre (2022) har veksttid som Bredo. 6-radssorten er høytytende med samme avlingsnivå som Bredo. Er sterk mot mjøldogg. Sverre har lavere innhold av DON enn Bredo. Veksttid 106 dager.
- Vetle er en ny 6-radssort som ble godkjent i 2024. Har samme veksttid som Bredo. Har et høyt avlingspotensiale. Sorten er kort og stråstiv, er resistent mot mjøldogg og er sterk mot fusarium (DON). Veksttid 107 dager.
- Torstein er er ny sort som ble godkjent i 2024. Sorten er fire dager tidligere enn Bredo. Torstein ligger noe under de andre 6-radssortene, men har bra avlingspotensiale tatt tidlighet i betraktning. Veksttid 102 dager.
- Thermus (2016) er en yterik 2-radssort som er sterk mot sykdommer. Stråstyrken og stråkvaliteten er noe svakere enn de beste. Thermus er resistent mot havrecystenematoder. Veksttid 114 dager.
- Arild (2016) er en tidlig 2-radssort, fem dager tidligere enn Annika. Sorten ligger under de beste i avling. Arild er lengre enn de fleste andre 2-radssorter, og stråstyrken er litt svak. Har god sjukdomsresistens, store korn og god kornkvalitet. Veksttid 107 dager.
- Bente (2019) ligger på samme avlingsnivå som Thermus. 2-radssorten er kort i strå og svært stråstiv. Bente er storkornet og har høy hektolitervekt. Er resistent mot mjøldogg og sterk mot bladflekksykdommer. Resistent mot havrecystenematoder. Sorten er svak mot fusarium (DON). Veksttid 113 dager.
- Annika (2020) er yterik og ligger normalt over Thermus i avling. 2-radssorten er kort i strå og stråstiv. Annika er sykdomsterk og er resistent mot havrecystenematoder. Veksttid 113 dager.
- Ismena (2022) har kort strå og god stråstyrke. 2-radssorten har høy hl-vekt, er storkornet og har god sykdomsresistens. Ismena er resistent mot havrecystenematoder. Veksttid 110 dager.
- Torgeir (2023) er en ny norsk 2-radssort to dager senere enn Arild, men den har et høyere avlingsnivå. Stråstyrken er også bedre enn hos Arild. Sorten er sterk mot mjødogg og bladflekksykdommer. Har høyt proteininnhold og vist lave DON verdier i de årene den er prøvd. Veksttid: 108 dager.
- Arlom er prøvd i 3 år og kan vurderes for godkjenning i 2025. Er lang i strå, men stråstiv. God avling blant de tidlige 2-radssortene. Har ikke resistens mot havrecystenematoder.
