Hvert tredje år kommer Siv Nordseth, HMS-rådgiver i Norsk Landbruksrådgiving (NLR) Innlandet, på besøk til Ola Håkon Ourom. Dette inngår i HMS-avtalen han har tegnet med NLR. Sammen går de ei vernerunde på gården for å avdekke potensielle farlige arbeidsoppgaver og situasjoner.
– Det er viktig å lage seg gode rutiner. Sammen med bonden setter vi HMS-arbeidet på gården i et system, forklarer Siv Nordseth.
Hør Ola Håkon Ourom og Siv Nordseth fortelle om godt HMS-system på gården
Hjelp og nytte for hele familien
– Det er bestandig nyttig med konstruktive tilbakemeldinger fra rådgiveren under rundene på gården. Det hjelper meg med å se situasjoner fra et annet perspektiv, sier Ourom.
Han understreker at det er til stor hjelp for å forbedre arbeidsplassen – og til glede for han og familien.
Ola Håkon Ourom har vært mjølk- og kjøttprodusent i ti år, og har planer om å fortsette i mange år til. Derfor er det avgjørende for ham at gården er en trygg arbeidsplass. I tillegg skal gården være et trygt sted for barna å vokse opp på.
For å lykkes med dette, er gode system avgjørende. Og det er nettopp dette Ola Håkon Ourom bruker sin rådgiver til.
– Det er svært mange regler og forskrifter en gårdbruker må forholde seg til. Jeg opplever at det er nettopp å få en systematikk i dokumentasjonen mange ønsker, sier Siv Nordseth.
Oppfølging av bedriftshelsetjeneste
Gjennom HMS-avtalen med NLR er Ola Håkon Ourom sikret et tilbud om bedriftshelsetjeneste. Hvert tredje år blir han kalt inn til kontroll.
– Det er nyttig å få en sjekk, særlig av hørsel og lunger. Det er potensielt mye støv og støy i arbeidshverdagen min, sier Ola Håkon Ourom.
De små detaljene i hverdagen
En kollega tipset Ola Håkon Ourom om en smart, elektrisk møkkskrape.
– Når du skal gjøre rent 300 kvadratmeter med spalteplank daglig, blir det en stor belastning på armer og skuldre. Jeg var ikke sen om å kjøpe den elektriske skrapa, sier Ola Håkon Ourom.
HMS-rådgiveren roser initiativet.
– Det er de små detaljene i hverdagen som virkelig utgjør en forskjell, sier Siv Nordseth.
– Både avløseren og jeg er veldig glad i denne, sier Ola Håkon Ourom og kjører ei demonstrasjonsrunde blant mjølkekyrne.
Også på fôringslinja har Ola Håkon Ourom ordnet seg med smarte løsninger. På kjøringa på låven har han plassert en rundballeriver som kutter opp grovfôret. For å slippe mange trappetrinn flere ganger om dagen, har han montert et kamera over kutteren. På en skjerm ved fôrbrettet i fjøset kan han overvåke riveren.
– Nå kan jeg se til at ingen oppholder seg i riveren før jeg starter den, sier han.
Fra fôrriveren går grovfôret videre til et rullebånd som transporterer fôret fram til kua.
– Dette systemet er enkelt og det sparer meg for mange tunge løft og mange skritt hver dag, sier Ola Håkon Ourom.
Ingen myndighet
En viktig del av jobben til HMS-rådgiveren er å ha fokus på bondens som gårdens viktigste ressurs, samt å bringe de gode ideene videre.
– Dersom jeg ser en smart løsning hos en bonde, tipser jeg andre om dette. Slik sprer vi gode ideer til flere bønder, sier Siv Nordseth.
Og rådgiveren er snar med å poengtere at hun eller hennes kolleger ikke har noen kontrollfunksjon når det kommer til gårdens HMS-system.
– Vi skal hjelpe bonden med å få system, ikke kontrollere om han eller hun har det, sier Siv Nordseth.