Til gjenlegget er det svært interessant nå å bruke erter. Tidligere forsøk har vist svært gode avlinger med dette, opp mot dobbel avling på førsteslått sammenlignet med gjenlegg uten dekkvekst. Erter passer best på jord i god hevd med rimelig god næringstilstand. Ertene tåler ikke å stå i vann så jorda må være godt drenert. I tillegg bør pH være opp mot pH 6,5. Jordtemperaturen bør være over 12 grader før etablering. Derfor kan det bli vanskelig å få god etablering dersom våren er våt og kald. Dekkveksten høstes når de nederste belgene svulmer. Det er ofte etter ca. 75 dager.

Erter

Erter har godt under halvparten av nitrogenbehovet i forhold til tradisjonelt gjenlegg, og denne metoden blir derfor lite følsom for økte mineralgjødselkostnader. En regner med en ettervirkning på ca 3 kg N/daa etter at dekkveksten er høstet ( tilsvarer 11 kg av gjødseltypen 27-0-0). I eksempelet overfor er det tatt utgangspunkt i bruk av 3,5 tonn husdyrgjødsel og nitrogengjødsel for å dekke resten av N- behovet. Normavling er satt til 600 kg /TS for alle behandlingene.

Vesentlige besparelsesmuligheter mellom de ulike dekkvekstalternativene etter økte gjødselpriser

Uten å ta hensyn til potensiell meravling, har det inntil nå vært rimeligste vært å ha gjenlegg uten dekkvekst. Ut fra gjødselprisen for ett år siden (10,70 kr per kg N) var det relativt små kostnadsforskjeller mellom de ulike dekkvekstalternativene. Dette bildet endrer seg mye med økt gjødselpris. Nå er prisen per kg N 31 kr kommer erter ut som rimeligste metode og er under halvparten så dyrt som dekkvekst med bygg/havre og bygg/havre kombinert med erter plasserer seg ca. midt imellom. Dersom en forutsetter samme avlingsmengde med de tre skisserte alternativene, er det altså vesentlige besparelsesmuligheter. Ei dårlig eng vil fort ikke gi særlig høyere avling enn et gjenlegg med dekkvekst, men betydelige høyere gjødselkostnader. Gjenlegg på disse engene kan være en strategi for å få ned gjødselkostnadene. I tillegg vil erter være interessant i fôringa ved at en vil kunne høste et proteinrikt fôr med relativt lavt fiberinnhold.

Potensielle ulemper med erter som dekkvekst

Det er andre ulemper med erter som må vurderes opp mot fordelene. Høyere plantevernkostnader, og et mer arbeidsomt gjenlegg om en ikke har kombisåmaskin, da såfrø skal såes på 5-6 cm dybde. I tillegg er det mer krevende å få til erter enn annen dekkvekst. For å redusere risiko kan det være aktuelt å blande inn bygg eller hvete.

Uansett er erter alene eller i kombinasjon med korn blitt mer aktuell som dekkvekst grunnet de høye mineralgjødselprisene.