Næringsinnhold

Det er tørrstoffinnholdet i surfôret som er den viktigste parameteren å få bestemt, for det er i tørrstoffet alle næringsstoffene befinner seg. De mest interessante parameterne når det gjelder næringsinnhold er energi, fiber/NDF og protein. Dette fordi innholdet av disse har nær sammenheng med utviklingsstadiet til graset. I samlet vurdering som står nederst på NLR Surfôrtolken-arket, ser vi på og kommenterer blant annet fortørking og slåttetidspunkt og prøver å gi forklaringer på hva som er hovedårsak til oppnådd protein- og energiinnhold. Vi gir også andre nyttige tips og råd om det vi ser av forbedringspotensial før neste vekstsesong.

ST 1

Gjæringskvalitet

Innholdet av mjølkesyre, eddiksyre, smørsyre og ammoniakk, viser sammen med innholdet av sukker og pH-verdien hvor vellykket ensileringsprosessen har vært og gir en pekepinn på smakeligheten til graset. En klarer ikke å oppnå forventet fôropptak hvis fôret er feilgjæret, selv om næringsinnholdet er høyt. Skal man lykkes med appetittfôring er det en forutsetning at dyra synes fôret er appetittlig, at det både smaker og lukter godt. Ved svak fortørking og lavt tørrstoffinnhold forventes det kraftigere gjæring enn hvis en oppnår et tørrstoffinnhold på rundt 30 %. Under gjæringsprosessen blir sukker i graset omdannet til mjølkesyre. Maursyrebaserte ensileringsmiddel fører til en rask pH-senking i fôret slik at mest mulig sukker blir beholdt i graset, mjølkesyreinnholdet blir moderat og pH-verdien ender opp på ønsket nivå. I samlet vurdering ser vi på oppnådd resultat og vurderer om det har vært brukt rett ensileringsmiddel og om doseringen har vært tilstrekkelig. Noen ganger finner vi, i samtale med bonden, ut at typen og mengden av ensileringsmiddel har vært godt tilpasset, men at det er fordelingen det er noe i vegen med og som har ført til at rundballene har blitt stripete og dermed ikke av ypperste kvalitet. Hvis en sliter med smørsyregjæring og/eller sporer gir vi i samlet vurdering råd om å sjekke stubbehøyde, type/mengde/metode for husdyrgjødsespreiing m.m. Høyt ammoniakkinnhold er ikke ønskelig og kan ha sammenheng med lite effektiv fortørking, men dårlig pakking kan også gi denne uheldige nedbrytingen av protein. Vi kan hjelpe deg å finne årsaken.

Mineralinnhold

I tillegg til å oppgi innholdet av protein, oppgir analysebeviset også innhold av fosfor, kalium og svovel, som kan si oss mye om hvordan graset har tatt opp og nyttiggjort seg gjødsla. Ser en dette i sammenheng med utarbeiding av ny gjødslingsplan, kan resultatene fra surfôranalysene være med på å gi en svært viktig indikasjon på om en har valgt rett type og mengde mineralgjødsel i lag med husdyrgjødsla. Viser for eksempel surfôrprøven svært lavt innhold av kalium, bør en ta dette til etterretning og vurdere å skifte til en mer kaliumrik mineralgjødsel. Proteininnholdet i surfôret sier noe om mengden tilført nitrogen har vært godt tilpasset avlingsmengden, men hvis slåttetidspunktet har blitt utsatt har graset dannet mer struktur og det går alltid på bekostning av proteininnholdet. Slik er det bare! Derfor er det som forventet at proteininnholdet er lavt hvis NDF-innholdet er høyt. Da hjelper det ikke å gjødsle sterkere med nitrogen, da må en komme seg i gang med slåtten på et tidligere utviklingsstadium til graset. Nederst under mineralinnhold i NLR Surfôrtolken står det en parameter som heter kation/anion differansen og som er mest interessant i forhold til fôring. Verdien sier noe om fôret er best egnet til høytytende kyr eller sinkyr og drektige kviger. Fôr med lav kation/anion differanse gjør sinkyr og drektige kviger mindre utsatt for mjølkefeber, men gir man et slikt fôr til høytytende kyr kan det virke begrensende på ytinga.

ST 2

Spør etter NLR Surfôrtolken!

Alt du har lest om til nå og mere til, gir resultatene fra surfôranalysen tall på som vi kan bruke videre i vår rådgiving til deg. I utviklingen av NLR Surfôrtolken la vi vekt på at alt skal få plass på en A4-side. Vi har fått med oss det viktigste, men ofte fører en tilbakemelding til oppfølgende samtaler mellom bonde og rådgiver. Har du en surfôrprøve med mineralinnhold er den svært interessant å ta fram i forbindelse med gjødslingsplanlegging og hvis en får til en enda bedre tilpasset plan enn tidligere, kan det føre til både større avlinger og/eller reduserte kostnader.

Vi i NLR har egnet utstyr til å ta ut surfôrprøver av både rundballer, tårn- og plansiloer og vil gjerne hjelpe deg med prøveuttaket. NLR Surfôrtolken kan vi lage av fôrprøver vi, andre eller du sjøl har tatt, det er bare å ta kontakt.

Bestillingsskjema for NLR Surfôrtolken finn du ved å klikke her

1000007525
Det er viktig at fôret er appetittlig og smakelig.