Tekniske, organisatoriske og personlige beskyttelsestiltak er pålitelige mot UV-stråling og bidrar dermed til å redusere risikoen for hudkreft. Som arbeidsgiver skal du risikovurdere farene for arbeidsoppgavene til dine ansatte og sette i verk tiltak for å redusere risikoen. Dette er forankret i Arbeidsmiljøloven.
Tekniske tiltak
Skygge beskytter mot direkte sollys. Der det ikke er mulig for å gå inn eller i skyggen under trær eller til bygninger i pausene, sett derfor opp mobile eller permanente parasoller, solseil eller telt slik at de som jobber i åkeren kan spise eller hvile i skyggen ved behov.
Organisatoriske tiltak
Fra april til september er UV-eksponeringen spesielt høy. Fra kl. 11 til 15 er sollyset mest intenst. I dette tidsrommet bør utearbeid reduseres så mye som mulig. Prøv å flytte arbeid i løpet av denne tiden til skyggen av bygninger eller trær hvis mulig. Pauser innendørs eller i skyggen og lengre pauser hjelper også. Ofte er det for eksempel mulig å starte i de kjøligere morgentimene.
Personlige tiltak
Klær beskytter bedre enn solkrem. Bruk derfor skjorter eller topper med lange ermer og lange bukser hvis mulig. Tettvevde plagg holder UV-strålene mye bedre ute. En langermet bomullsskjorte som har blitt vasket flere ganger gjør den beste jobben, da stoffet tykner under vask og gir god beskyttelse mot UV-stråling. Husk også beskyttende hodeplagg. Hatter med bred kant eller capser med nakkebeskyttelse er ideelle. For å beskytte øynene, trengs det solbriller med UV-filtre.
På delene av kroppen som ikke er dekket til, bør det brukes solkrem med solfaktor 30 eller sterkere og den bør påføres før arbeidet på jordene begynner. Her gjelder mottoet "Mye hjelper mye". Ikke glem å sørge for tilgang til kaldt drikkevann til alle. Når det er på det varmeste bør man drikke mer enn 3 liter vann for dagen.
Vis ansvar og omsorg for deg og dine ansatte. Del ut vann, solkrem og del gjerne denne korte filmen som formidler innholdet i artikkelen på et språk som dine ansatte forstår: