NLR Viken har i samarbeid med NLR Øst har laget en dyrkingsveileder for fôrmais. Veilederen er skrevet med utgangspunkt i erfaringer fra dyrking av fôrmais i Vestfold, Østfold og Akershus, og med bakgrunn i faglitteratur fra Sverige og Danmark.
Maren Holthe
For å oppnå gode resultater i fôrmaisdyrkingen kreves det en del bakgrunnskunnskap. I denne dyrkingsveilederen tar vi for oss viktige punkter for å lykkes med fôrmais. En god ugraskamp er en avgjørende faktor for avling og kvalitet.
Dyrkingsveilederen kan du lese i sin helhet på NLR Viken sin nettside, her: Dyrkingsveileder fôrmais
Sviskader på blader fra mineralgjødsel. Foto: Nandor Siles
Regnet som falt i påsken gjorde godt for mange åkre, men nå begynner det å bli tørt igjen mange steder. Langtidsvarselet viser dessverre også lav sannsynlighet for nedbør av større betydning de nærmeste 3 ukene. Dette begynner å likne faretruende på 2023 og 2024. Det betyr at de som har vanningsutstyr kan begynne å gjøre dette klart for bruk.
På de tidligste plassene er det allerede klart for beiteslipp. Selv med lave nattetemperaturer, er solinnstrålingen kraftig og graset blir fort for langt og grovt om dyra slippes på for seint.
Økende bevissthet når det gjelder trusler mot menneskers helse og miljøsikkerhet har i betydelig grad bidratt til intensiveringen av handlinger som tar sikte på å redusere risikoen knyttet til utbredt bruk av kjemiske plantevernmidler. Den observerte utviklingen av resistenserverv av skadedyr og forlengelsen av deres skadeperiode på grunn av klimaendringer tvinger man også til å ta grep for å finne alternative løsninger på kjemiske beskyttelsestiltak. Stadig flere planteprodusenter bestemmer seg for å begrense bruken av kjemiske plantevernmidler eller gir dem helt opp. Det er ikke alltid mulig å forlate kjemisk plantevern helt, men det er verdt å ta tiltak for å redusere bruken av plantevernmidler. I tillegg på grunn av kravet om å redusere bruken av kjemiske plantevernmidler, forventes det at fremtidig bruk av biologiske plantevernmidler vil øke kraftig. Det forventes ikke at biologisk bekjempelse vil erstatte kjemisk bekjempelse, men biologisk plantevern er et viktig alternativ og kan brukes i framtiden på et mye større område enn i dag.