Verdiprøving av kornsorter er en forvaltningsoppgave som gjennomføres etter retningslinjer fra Mattilsynet. Etter tre års prøving, kan en sort vurderes for opptak på offisiell norsk sortsliste. Artene som omfattes av verdiprøvingen i korn er bygg, havre, vårhvete og høsthvete. Verdiprøvingsfeltene blir ikke soppsprøytet eller vekstregulert. (Kilde verdiprøving: NIBIO, Jord og plantekultur).
Etter sammendraget under, følger resultater fra lokale felt i Østfold, Romerike, Buskerud og Glåmdalen.
Sammendrag
Gode avlinger i sammendraget for Østlandet. Av markedssortene er det Eidskog og Romedal som ligger noe over Ridabu i avling, mens Vinger ligger noe under Ridabu. De nye sortene Glomma, Alvar og GN17028 (Hanstad) har gitt høyest avling i sammendraget.
Lokale felt
Østfold
Feltvert: Øsaker, Sarpsborg.
Jordart: Mellomleire. Forgrøde: Bygg. Sådd: 22. mai. Høstet: 8. sept. Gjødsling: 55 kg 22-3-10.
Det ble moderate avlinger i feltet på Øsaker. Det ble mye legde seint i sesongen. Odal og Glomma har gitt høyest avling i dette forsøket. Vinger og Romedal ligger godt under Ridabu som er målestokksort i dette forsøket. Det var del lusangrep som har infisert plantene med gul dvergsyke og har påvirket avlingen. Mye legde i de fleste sortene unntatt sorten Glomma.
Romerike
Feltvert: Per og Maren Hansen, Nes.
Jordart: Silt. Forgrøde: Bygg. Sådato: 14. mai. Gjødsling: 43 kg + 20 kg 22-3-10. Tresket: 30. august.
Feltet på Romerike var jevnt og fint, det lå like ved skogen, så elgen var innom et par ganger og spiste litt i flere ruter, men vi antar at det ikke ødelegger resultatet helt. Det ble observert lite havrebrunflekk i feltet i juni, kun litt på de nederste blader, men ved registrering 31.juli var det blitt en del mer, 3-6,5 % av totalt bladareal. Mo hadde mest havrebrunflekk (6,5 %), mens Alvar og Glomma kun hadde 3 %. Det ble også observert litt fusarium i aksene, men det var svært lite. Det var ingen tidlig legde i feltet, men før tresking var det vesentlig med legde (ca.30-60%) i de fleste rutene. Nummersorten GN17028 og GN20143 skilte seg ut med lite legde.
Det var gode avlinger i feltet, over 500 kg/daa i alle sorter, Glomma skilte seg positivt ut med 630 kg/daa, mens Ringsaker kom dårligst ut med 512 kg/daa.
Buskerud
Feltvert: Buskerud Gård. Sted: Åmot, Modum.
Jordtype: Siltig lettleire. Forgrøde: Høsthvete. Sådato: 13. mai. Grunngjødsel 50 kg 22-3-10. Ugrassprøyta med 150 ml Ariane S, 7. Juni. Treskedato: 6. september.
Havren hadde en god oppspiring, men stoppet veldig opp i buskinga. Feltet ble vannet en runde i den tørre perioden i mai. Det ble et stort angrep av bladlus i første halvdelen av juni, noe det ble sprøytet mot 18. juni. Luseangrepet preget feltet resten av sesongen, sammen med veldig fuktig og vannmettet jord i perioden rundt busking og tidlig strekking. Feltet tok seg noe opp igjen utover i sesongen, men oppnådde aldri noe stort avlingspotensial. Det ble også registrert noe soppsjukdom i feltet, med et betydelig angrep av kronrust i enkelte ruter.
Av markedssortene var det Ridabu og Eidskog som viste de høyeste avlingene i feltet, i tillegg til Alvar, GN17028 og GN20143 som er sorter til utprøving.
Glåmdalen
Feltvert: Brandval Prestegård, Roverud.
Jordart: Sandig silt. Forgrøde: Bygg. Sådd: 24. mai. Høstet: 20.sept. Gjødsling: 55 kg 17-5-13 + 15 kg OptiNS 27-0-0.
Forsøket fikk en del legde i ene enden og med det høg CV som gir forsøket stor usikkerhet. De etablerte markedsortene som Ridabu, Ringsaker og Haga holder jevn avling. Glomma og GN17028 (Hanstad) er interessante sorter av nykommere i de sammenlagte resultatene for verdiprøving i havre, men i dette forsøket viser de seg ikke bedre enn markedssortene vi allerede har.
Dyrkingsegenskaper hos havresorter
Sortsomtale
- Ridabu (2020) er en halvtidlig yterik sort. Middels lang og med god stråstyrke. Sorten er småkornet og har middels hl-vekt. Veksttid 111 dager.
- Vinger (2010) er en dag senere enn Ridabu, og ligger noe under denne i avling over år. Vinger kommer godt ut i norske smitteforsøk mot fusarium, både DON og HT2-T2. Blant de beste på stråstyrke av havresortene. Veksttid 112 dager.
- Eidskog (2020) har gitt noe høyere avling enn Ridabu. Sorten er lang i strå og har noe dårligere stråstyrke enn Ridabu. Veksttid 111 dager.
- Mo (2021) er en høytytende sort som ligger på topp i avling blant havresortene. Sorten har moderat stråstyrke og er noe motakelig for fusarium (DON). Veksttid 111 dager.
- Romedal (2023) er en ny og spennende sort med høyt avlingspotensiale. Sorten er kort i strå og har god stråstyrke. Er noe småkornet og har noe lav hektolitervekt. Sorten har vist lavt innhold av DON i forsøkene. Veksttid: 110 dager.
- Glomma (2024) er en ny sort med høyt avlingspotensiale. Har god stråstyrke og høy hektolitervekt. Sorten blir foreløpig ikke oppformert.
- GN17028 (Hanstad) er en sort som er prøvd i 3 år og kan vurderes for godkjenning i 2025. Har et høyt og stabilt avlingspotensiale og ligger godt over Ridabu i avling i de årene sorten er prøvd. Sorten har god stråstyrke på linje med Vinger og Romedal. Hanstad er storkornet, har høy hl-vekt og moderat resistens mot fusarium. Veksttid 113 dager.
