Forsøkene er finansiert ved NLR Grøntmidler.

I samarbeid med NLR Agder har NLR Øst i 2022 hatt forsøk med ulike avstander i hvitkål til industri. Det har ikke vært undersøkt planteavstand i hvitkål på mange år, og vi ser at det er lik praksis i Østfold og Agder. Vi dyrker andre sorter nå enn tidligere og vi trenger å vite hva vi skal anbefale. I 2022 hadde vi fire like forsøksfelt, to i NLR Agder og to i NLR Øst, med fire ledd og tre gjentak. I feltene har Agder dyrket sorten Kilaplon, mens Øst har dyrket Elastor.

Forsøkene i NLR Øst var i sorten Elastor

Feltvert
1
Avling snitt, B. Elvestad og O.K. Fløgstad
2
Hodevekt snitt, B. Elvestad og O.K. Fløgstad
3
Størst avling får vi ved 44 cm planteavstand. Avlingen pr. daa er ikke signifikant større enn 52 cm., men er signifikant større enn planteavstanden til 56 og 64 cm

Som forventet øker hodestørrelsen ved økende planteavstand, men salgbar avling går ned ved økende planteavstand. Siden det er en kostnad per plante ønsker vi størst mulig avling, men med færrest planter. Det er ikke et ønske å få kål som er for tung å håndtere, derfor er 64 cm for stor planteavstand på disse to hvitkålsortene. Det ble ikke observert mer sopp ved liten planteavstand.

09 22 avstand hvitkal Rygge
Høsting av avstandsfelt i industrikål hos Ole Konrad Fløgstad 20. oktober. Camilla skjærer Elastor, Joachim, Ninni og Vilde veier hodene bak.