Fôranalysestatistikken per 25.september omfatter totalt 337 prøver fra 1.slått og 76 prøver fra 2.slått i Innlandet. Vi kan derfor skrive om litt tendenser for årets kvalitet, da vi vil anta at det grovt sett er de samme som er tidlig ute med prøver hvert år. Det vi finner av analyser av 2.slått vil vi anta er fra bønder med 3-slått-system, så forventningene er trolig høgere enn resultatene viser. Vi ser hvert år en tendens til synkende gjennomsnitt etter hvert som flere prøver kommer inn, som illustrert fra 2022-statistikken i tabellen under. Endringene var mindre i 1.slått, med større prøvetall tidlig.
Tabell 1. Fôrkvalitet i 2.slått tidlig og seint i analysesesongen for grovfôr fra 2022.
2.slått | Antall | Tørrstoff, % | NEL20, Mj | FEm/kg t.st. | Råprotein, % | NDF, g/kg t.st. | iNDF, g/kg NDF | Sukker, g/kg t.s.t |
Hedmark 19.9.22 | 40 | 38.7 | 6.34 | 0.90 | 17.3 | 457 | 168 | 80 |
Oppland 19.9.22 | 13 | 42.8 | 6.02 | 0.85 | 15.5 | 484 | 192 | 86 |
Hedmark 9.1.23 | 304 | 39.5 | 6.06 | 0.86 | 14.7 | 489 | 180 | 102 |
Oppland 9.1.23 | 384 | 42.2 | 5.96 | 0.84 | 14.6 | 498 | 190 | 101 |
Egne fôranalyser nødvendig for god disponering
Sesongen 2023 har vært veldig spesiell, med tørke før 1.slått og flom og langvarig nedbør rundt 2. (og 3.) slått. Vi forventer større spredning i kvalitet bønder imellom enn vanlig, spesielt av 2. og 3.slått. Dermed er det enda viktigere å kjenne kvaliteten på eget grovfôr, så du kan disponere det best mulig gjennom vinteren.
Første slått på linje med 2022
Både prøvetall og fôrkvalitet fra 1.slått ligger tett på fjoråret. I gjennomsnitt er fôret litt tørrere, mens energi- og proteininnhold er praktisk talt likt. Sukkerinnholdet er litt lågere, så noe har kanskje ligget litt for lenge til fortørking. Godt sukkerinnhold er gunstig blant anna for fettprosent i mjølka.
Tabell 2. Grovfôrkvalitet i 1.slått fra Innlandet.
1.slått | Antall | Tørrstoff, % | NEL20, Mj | FEm/kg t.st.* | Råprotein, % | NDF, g/kg t.st. | iNDF, g/kg NDF | Sukker, g/kg t.s.t |
Hedmark 25.9.23 | 157 | 38.4 | 6.16 | 0.87 | 16.0 | 493 | 161 | 50 |
Oppland 25.9.23 | 180 | 40.4 | 6.03 | 0.85 | 15.5 | 507 | 186 | 39 |
Hedmark 19.9.22 | 168 | 33.2 | 6.19 | 0.87 | 15.8 | 513 | 159 | 67 |
Oppland 19.9.22 | 154 | 36.0 | 6.08 | 0.86 | 15.7 | 515 | 179 | 62 |
Hedmark 21.9.21 | 252 | 35.4 | 6.01 | 0.85 | 15.0 | 522 | 173 | 62 |
Oppland 21.9.21 | 273 | 40.3 | 5.96 | 0.84 | 15.5 | 527 | 188 | 68 |
* FEm er omregna fra NEL20 med faktoren 7,075 MJ/FEm.
Andre slått blautere og mer sukkerfattig enn normalt
Som vanlig er det relativ få prøver fra 2.slått på denne tida, men flere enn på samme tid i fjor. Med få prøver virker hver enkelt prøve mer på statistikken, så for 2.slått er bildet mer usikkert. Energi- og proteininnhold ligner de to foregående år, mens sukkerinnholdet er tydelig lågere. Vi hadde mye dårlig og usikkert høstevær også i juli, og dette bildet blir trolig verre når vi får inn prøver av grovfôr etter "Hans" hadde vært på besøk.
Tabell 3. Grovfôrkvalitet i 2.slått fra Innlandet.
2.slått | Antall | Tørrstoff, % | NEL20, Mj | FEm/kg t.st.* | Råprotein, % | NDF, g/kg t.st. | iNDF, g/kg NDF | Sukker, g/kg t.s.t |
Hedmark 25.9.23 | 31 | 33.5 | 6.22 | 0.88 | 17.1 | 470 | 188 | 36 |
Oppland 25.9.23 | 45 | 32.6 | 6.10 | 0.86 | 16.2 | 470 | 193 | 27 |
Hedmark 19.9.22 | 40 | 38.7 | 6.34 | 0.90 | 17.3 | 457 | 168 | 80 |
Oppland 19.9.22 | 13 | 42.8 | 6.02 | 0.85 | 15.5 | 484 | 192 | 86 |
Hedmark 21.9.21 | 57 | 46.6 | 6.15 | 0.87 | 16.5 | 480 | 168 | 78 |
Oppland 21.9.21 | 53 | 45.7 | 6.14 | 0.87 | 16.7 | 483 | 177 | 87 |
* FEm er omregna fra NEL20 med faktoren 7,075 MJ/FEm.
Valdres og Sør-Gudbrandsdal leder "regionkampen"
Tallgrunnlaget spriker mye, som tabellene under viser, og for 2.slått er det bare to regioner med et antall verdt å vise fram per nå.
Målt i energi- og proteininnhold i 1.slått har Valdres og Sør-Gudbrandsdal tatt en knepen ledelse blant regionene i Innlandet. Men det er grunn til å undre seg over lågt sukkerinnhold og relativt lågt protein fra Valdres. Nordover i Gudbrandsdalen henger de litt etter, med lågere energiverdi og høgere fiberinnhold (dette henger sammen) enn de øvrige.
I andre slåtten ligger Hedmarken et knepp foran Vestoppland i energi- og proteininnhold.
Tabell 4. Grovfôrkvalitet i 1.slått 2023 fra Innlandet.
1.slått | Tørrstoff | NELp20 | FEm | Råprotein | NDF | iNDF | Sukker | |
Region | Antall | % | MJ | pr kg tst* | % | gr pr kg tst | gr pr kg NDF | gr pr kg tst |
Hedmarken | 45 | 46.2 | 6.18 | 0.87 | 15.7 | 470 | 155 | 61 |
Sør-Østerdal, Trysil-Engerdal | 8 | 48.5 | 6.11 | 0.86 | 16.4 | 489 | 180 | 52 |
Nord-Østerdal | 98 | 34.3 | 6.16 | 0.87 | 16.1 | 504 | 163 | 44 |
Vestoppland | 61 | 43.5 | 6.10 | 0.86 | 15.3 | 482 | 176 | 50 |
Valdres | 10 | 34.9 | 6.30 | 0.89 | 15.7 | 486 | 174 | 12 |
Sør-Gudbrandsdal | 18 | 36.9 | 6.26 | 0.89 | 17.1 | 498 | 157 | 39 |
Midt-Gudbrandsdal | 14 | 42.3 | 5.95 | 0.84 | 15.9 | 518 | 213 | 37 |
Ottadalen | 35 | 38.0 | 5.82 | 0.82 | 14.4 | 531 | 215 | 38 |
Lesja/Dovre | 42 | 40.3 | 5.98 | 0.84 | 15.8 | 528 | 184 | 32 |
* FEm er omregna fra NEL20 med faktoren 7,075 MJ/FEm.
Tabell 5. Grovfôrkvalitet i 2.slått 2023 fra Innlandet.
2.slått | Tørrstoff | NELp20 | FEm | Råprotein | NDF | iNDF | Sukker | |
Region | Antall | % | MJ | pr kg tst* | % | gr pr kg tst | gr pr kg NDF | gr pr kg tst |
Hedmarken | 18 | 34.7 | 6.22 | 0.88 | 17.5 | 461 | 197 | 29 |
Vestoppland | 28 | 32.6 | 6.10 | 0.86 | 16.0 | 469 | 191 | 31 |