Harmony 50 SX med klebemiddel har vist seg å ha god effekt mot hundekjeks, men vær obs på at den kan sette tilbake både engsvingelen og kløveren. Er man redd at sprøytinga skal gå for mye utover avlinga kan kantsprøyting (inne på jordet) eller punktsprøyting være aktuelt der hundekjeksen begynner å bli et problem. Mekoprop har også ganske god virkning mot hundekjeks. Med dette midlet må man imidlertid opp i så store doser at erfaringer viser at det kan sette tilbake graset enda litt mer enn det Harmony 50 SX vil gjøre.

Kantsoner

Kantsonene kan sprøytes så fremt det er et ledd i skjøtselen av kulturlandskapet. Tillatelse må innhentes fra kommunen (jfr. Forskrift om plantevernmidler, § 18). Det er en fordel å bruke et selektivt middel som et Harmony- eller mekoprop-P-preparat som sparer graset. En bør unngå å bruke glyfosat (Roundup Eco el.l.) som tar de fleste planter, men som ikke virker så bra på hundekjeks.

Hundekjeks er veldig glad i nitrogengjødsling. Det er viktig at man unngår spredning av husdyr- eller mineralgjødsel i åkerkanter der man ikke slår.

Bekjempelse ved slått?

Så lenge hundekjeksen ikke får blomstre vil den heller ikke danne frø. Ved slått vil likevel morplanten sette avleggere ved rothalsen, og man vil etter hvert ha ei «tue» av mange enkeltplanter. Disse småplantene vil være kilden til nye planter i enga når den pløyes og tua brytes opp av jordarbeiding. God og dyp pløying er derfor viktig.

Man må slå minst 3 - 5 ganger per år for å redusere omfanget av hundekjeksen. Dette er derfor bare aktuelt på spesielle areal - som for eksempel beiter.

Beite med sau

Vår og høstbeite med sau har i praksis vist seg å redusere forekomsten av hundekjeks. Arealer der sau har beitet i mange år har ofte mindre hundekjeks.

Sein kantslått frarådes

Sein kantslått fører til at hundekjeks anlegger mange nye små avleggere. Sein kantslått, det vil si etter full blomstring, vil gjøre vondt verre, og må frarådes på det sterkeste når man tenker på å kontrollere hundekjeks.