Høyere kløverandel i enga øker råproteininnholdet
Grafen nedenfor ble presentert på SEGES økologi sitt webinar om hjemmeavla proteinvekster. Høyere kløverandel i førsteslått hos danske økoprodusenter øker mengden råprotein i fôret.
Sammenheng mellom mellom hvitkløverinnhold og råptotein i 1. slått, økologisk.
Kilde: SEGES
- Ta vare på den kløveren som er i enga. Kløver er sensitiv for kjøring og kjøreskader, unngå kjøring på ulaglig jord og innhøsting under dårlige forhold.
- Kløver foretrekker høyere pH enn de fleste grasartene. En god kalktilstand gjør at kløveren trives bedre.
- Kombiner rød- og hvitkløver, de har forskjellige voksemåter og vil utfylle hverandre godt i enga (se infoboks).
- Vær bevisst kløverandelen i engene dine; det kan være det er mindre kløver i enga enn du tror. Kartlegg eventuelt hvorfor andelen er lav, og gjør tiltak. Hjelp kartlegging av kløverandel finner du i denne artikkelen fra NORSØK.
- Reprasjonssåing med rødkløver kan i mange tilfeller være svært vellykket.
- Kløver en den mest smakelig fôrplanta vi har. Hvis det er 20-25% rødkløver i enga kan en forvente 1-1,5 kg høyere tørrstoffopptak sammenlignet med en rein graseng (Randby 1991).
God ensilering
- En rask og effektiv ensilering av grovfôret hindrer tap av næring og forringelse av proteinkvalitet.
- Ved ensilering av kløverrikt fôr sørg for god snitting og tilstrekkelig bruk av ensileringsmiddel. Ved høy kløverandel bør ikke graset fortørkes til over 35% ts, da øker faren for drysstap.
- Unngå at graset blir liggende i ranke/streng for lenge, her kan det skje omfattende nedbryting av protein.
- Ensileringsmidler tar vare på proteinkvaliteten (størst effekt ved syrebaserte midler).
Øke beiteandel eller direktehøste?
- Det beste graset står fortsatt på rot, dvs ved beite eller direktehøsting har man ikke ensileringstap, og proteinkvaliteten er høyere. Dette er selvsagt lettere sagt en gjort, men noe å ha i bakhodet.
- Rug- og raigrasbeite kan inneholde mye protein.
Tidlig slått
Den totale proteinavlingen er på sitt høyeste ved skyting, men mengden AAT og PBV reduseres gradvis allerede fra beitestadiet.