Hvil når du kan, men også når du må

Lange arbeidsdager og netter, med lite søvn og alltid en arbeidsoppgave som skulle vært gjort. Kanskje har du ikke så mye hjelp, og fjøset er kanskje litt mer tungdrevet under lamminga, med mye bæring av bøtter, kraftfor og grovfor. Belastningen på kroppen blir høy, når arbeidsmengden er stor og det er lite søvn og hvile.

Prioriter arbeidsoppgavene som må gjøres, når det er som travlest. Noen ganger er det nok å gjøre bare det en MÅ gjøre for at dyra har det bra. Det er viktig å prioritere seg selv også, med nok søvn og hvile, selv om en føler en må jobbe døgnet rundt.

For at kroppen skal fungere og prestere, er næring viktig. Spis og drikk regelmessig, gjerne etter faste tider, sett alarm på telefonen så du husker det. Ha gjerne en «nødkasse» med rask energi i fjøset for å kunne opprettholde konsentrasjonen. Husk også å få i deg nok vann.

Lam i fanget Marie Hov
Ta deg en pust i bakken, god velferd for deg og dyra. Foto: Marie Hov

Spar ryggen og kroppen

Mange fjøs blir tungdrevne når plassen blir utnytta og fødebingene settes opp. Kraftfor skal fordeles, grinder skal passeres, vannbøtter skal fylles og grovfor skal deles ut. Lam skal merkes og søyer skal flyttes. Den fysiske belastningen på kroppen blir stor. Husk å ta i bruk de hjelpemidlene du har ved tunge og mange løft. Traller med hjul, minilaster osv. Bruk vannslange der det er gunstig når du fyller bøtter. Når du bærer, bruk beina (knebøyposisjon) når du skal løfte, hold bøttene nær kroppen og fordel vekten jevnt på begge armene. Prøv å unngå vridninger i overkroppen når du løfter og hold føttene i samme retning. Fordel gjerne arbeidsoppgavene etter hvilke muskelgrupper du belaster så ikke belastningen blir for stor og muskelgruppene får korte pauser.

Loft med krum rygg marie hov
Feil teknikk ved løft gir økt belastning på bla rygg. Foto: Marie Hov
Loft med begge beina marie hov
Løft med beina og spar ryggen. Foto: Marie Hov

Bruk port der du trenger å passere grindene mest om du har mulighet, eller lag deg en enkel passeringsmuligheter med å åpne og lukke grindene. Se på muligheter for å unngå å klatre over grinder der du kan det. Inviter en kollega eller en HMS-rådgiver for innspill og ideer for å finne gode løsninger med tanke på ergonomi, effektivitet og sikkerhet.

Klatring Marie Hov
Finn løsninger for ditt fjøs som reduserer belastning, som klatring av grinder Foto: Marie Hov
Alternativ til klatring Marie Hov
Finn løsninger for ditt fjøs som reduserer belastning, som klatring av grinder Foto: Marie Hov

Ta vare på deg selv så du kan gi best mulig omsorg til lammene og resten av gården

Lamming kan være både gledelig og stressende, en opplever kort vei mellom oppturer og nedturer. Husk at denne belastningen kommer i tillegg til hverdagen og gårdsarbeidet du har fra før. Det er viktig å kjenne seg selv og sine egne behov, hvordan en opplever det som skjer i fjøset. Inkluder familie, barn og de rundt deg så de er bevisste på arbeidsbelastningen du har. Små ting kan fort bli store når belastningen er høy. Det er forskjellig fra person til person hvor «fult begeret» kan være, og hva som gjør at det renner over. Ta deg tid til en prat med en venn eller kollega, selv i den travle tida. Det er viktig å sette ord på hvordan en har det, og det kan være godt å sjekke innom hos noen som vet hvordan det kan være, og som kan kjenne seg igjen i det du står i, på godt og vondt. Godt bondevett | Trenger du hjelp?

For å kunne ta vare på andre, må du ha det bra selv. Husk at du er like viktig som dyrene du passer på!