I dette forsøket ble soppbekjempelse i åkerbønne testet med ulike preparater til ulikt tidspunkt. I tre av seks forsøksfelt ble sorten Louhi benyttet, mens i de andre forsøksfeltene ble sortene Tiffany, Vertigo og Birgit brukt. Jordarbeiding, vanning og ugrasregulering fulgte feltverten sin praksis i alle felt. Forsøksfeltene ble ikke gjødslet. De ulike preparatene som var med i forsøket var Signum, Elatus Era, Propulse og Serenade. Signum er det eneste midlet som foreløpig er godkjent til bruk i åkerbønnekulturer. Disse preparatene ble sprøytet på ulikt tidspunkt, enten ved BBCH 55-60 (rett før blomstring) eller ved BBCH 65-67 (full blomstring).

Forsøksfelt i Stange

På Østlandet ble det anlagt 3 forsøksfelt i 2023. I NLR Innlandet sitt område lå feltet i Stange hos Olav Vold. Feltet ble anlagt i en frodig åkerbønneåker 27. juni. Både forsøksfeltet og åkeren rundt ble vannet. Nærmeste værstasjon viste at det kom 47 mm mindre nedbør enn normalt i juni. Det ble registrert sykdom ved første (27.06) og andre (04.07) sprøytetidspunkt. Det ble også registrert sykdom, tidlig legde og stråknekk 14 dager etter siste sprøytetidspunkt. I tillegg ble det registrert sen legde og stråknekk ved høsting. Store deler av åkeren og forsøksfeltet var preget av sen legde og forsøksfeltet ble sprøytet med Glyfosat 31. august for å tvangsmodne åkerbønnene. Hele feltet ble høstet 12. september. Variasjonen i høstetidspunkt for forsøksfeltene i 2023 var fra 12. september til 17. oktober.

Resultater

I feltet i Stange ble det registrert lite til ingen sykdom ved første og andre sprøytetidspunkt. Et større sykdomsangrep ble funnet 14 dager etter siste sprøytetidspunkt. Det ble registrert mye tidlig legde i forsøksfeltet i Stange og 100 % sen legde i hele forsøksfeltet ved tresking. Sjokoladeflekk var den dominerende sykdommen, både i Stange og i sammendraget. I Stange ble det ikke registrert smitte av bønnebladflekk. I sammendraget var det også en tydelig effekt av sprøyting mot sjokoladeflekk sammenlignet med de ubehandlede rutene, men det var ikke mulig å se noen effekt av sprøytingen på forekomsten av gråskimmel og bønnebladflekk. Til tross for at sprøyting hadde en signifikant effekt på sjokoladeflekk, ble det kun funnet signifikant sammenheng mellom avling og soppsprøyting i forsøksfeltet i Vestfold i 2023. Trenden viser derimot en tydelig økning i avling ved soppsprøyting i åkerbønne i alle felt, spesielt ved bruk av midlene Signum og Elatus Era. Propulse gjør det også bra ved sprøyting ved tidlig blomstring. Varmt og fuktig vær øker sjansen for soppinfeksjon og værforholdene i juli 2023 la opp til mye smitte, dermed fikk vi testet disse midlene godt i 2023. I 2022 var det lite sammenhengende fuktighetsperioder og det var lite smitte. I 2022 hadde soppsprøyting lite effekt og det var da ikke lønnsomt å sprøyte mot sopp, men i 2023 er situasjonen snudd på hodet. I et normalår er det antatt at soppsprøyting gir en avlingsøkning på 10 – 20 %.

Tabell 1 Resultater fra ett felt hos Olav Vold i Stange og sammendrag for 6 felt pa Ostlandet i 2022 2023
Tabell 1: Resultater fra ett felt hos Olav Vold i Stange og sammendrag for 6 felt på Østlandet i 2022 – 2023.
Figur 1 avling i kg pr dekar sopp akerbonner
Figur 1: Avling (kg/daa) og lønnsomhet (kr/daa) for sprøyting med ulike soppmidler på ulikt utviklingsstadium (BBCH) i 2022 – 2023.