Kvekekamp i radkultur EHS
⋅ Grønnsaker

Grovt skyts mot kveka i radkultur

Kveka er kanskje det verste ugraset om man driver med økologisk gulrot. Aud Mari Folden og Bent Ingar Fuglu som driver med økologisk gulrotdyrkning i vekstskiftesamarbeid med flere produsenter i Levanger og Verdal har ved et par anledninger brukt (stein)strenglegger for å sålde ut kveke- og åkerdyllerøtter før drilling, og i vekstsesongen 2020 ga dette gode resultater. Det er tidkrevende i våronna, men gir besparelser resten av sesongen. I år ble arbeidet krona med godt innhøstingsresultat.
Midt
1 skade2 Gunnhild Jaastad i NIBIO rognebaermoll
⋅ Frukt og bær

Rognebærmøll - kva er det og kva er problemet?

Fruktsesongen i 2020 har vore av den beskjedne typen. Fleire tre var utan blom og det kalde veret i bløminga resulterte i dårleg fruktsetting og avlingssvikt. I tillegg fanst det nesten ikkje blom på rogn, noko som skulle skape ei ekstra utfordring for epleprodusentane. Når det er lite rogn i skogen flyg rognebærmøllen inn i eplehagane og kan gjere betydeleg skade som "makk i epla".
Ag plantevernmiddel web
⋅ Grovfôr

Vårbrakking av eng

En grundig brakking av grasmarka før den pløyes eller freses reduserer problemene med flerårige ugras i gjenlegget og de første engåra.
Sør
JAT ugras meldestokk gjenlegg sproyteklar
⋅ Grovfôr

Sprøyting av gjenlegg

Kampen mot ugras i enga starter i gjenlegget. Dette er mest effektivt da ugrasplantene ennå er små og lettest å bekjempe.
Skurv pa eple og blad 2020 Oko
⋅ Frukt og bær

Skurvbekjempelse i økologisk epledyrking

Epleskurv er en sykdom forårsaket av skurvsoppen Venturia inaequalis. Den er et av hovedproblemene i all epledyrking, og det krever innsats for å holde den i sjakk. Denne artikkelen forklarer biologien til soppsykdommen, og beskriver hvilke tiltak man kan gjøre for å beskytte eplene mot den.
Vest
Hoymole ugras eng var
⋅ Plantevern

Ugras? Tenk konkurranse

Hvordan får vi vitale kulturplanter og lite ugras? En god strategi er å gi kulturplantene gode konkurransevilkår. På berggrunn vokser det som kjent svært lite. Finnes det derimot jord i tillegg til frø, lys og nok vann vil det bli vekst. De ville plantene våre er tilpasset å vokse akkurat her. Gjennom mange generasjoners utvikling har de tilpasset seg årsrytmen, klimaet og de betingelsene som det naturlige jordsmonnet tilbyr de. De stiller på startstreken vel forberedt. De er til og med så "lure" at de bare spirer når forholdene passer for den arten.
Midt
Morellblomst
⋅ Frukt og bær

Nyheter om plantevern i bær og frukt

Hvert år er det en del viktige endringer innen plantevernmidler og vi må også ha dyrkingsopplegg og totalstrategier som sikrer minst mulig problemer med resistens hos skadegjørerne mot de midlene vi har.
Sør
Korn sproyting foto Sigbjorn Leidal
⋅ Plantevern

Nye sprøytedyser - bedre enn de gamle

Nye dyser er revolusjonerende bedre enn de gamle har Jan Karstein Henriksen fra NLR Agder funnet i forsøk. Det er spesielt kombinasjonen vindstabilitet og dekning som er framskrittet.
JKH radsproyting med jordbaerbom
⋅ Frukt og bær

Optimal sprøyteteknikk mot sopp og skadedyr i jordbær

I perioden 2010–2016 ble det gjort omfattende testkjøringer med fysisk måling av sprøytedekningsgrad i ulike plantebestandsstørrelser ved ulike sprøyteinnstillinger, kjørehastigheter og dyser. I OptiBærprosjektet 2016–2018 har vi i tillegg prøvd ut en del sprøytescenarier for å finne hvilken dekningsgrad av sprøytevæske som må til for å oppnå god biologisk effekt mot gråskimmel og veksthusspinnmidd.
Jordbaer og rate JH
⋅ Frukt og bær

Lønnsomt å fjerne råtne bær i jordbærfeltet?

Gjennom to år er det gjort forsøk med ulike sprøytestrategier mot gråskimmel i jordbær, i tillegg til å måle effekten av å enten fjerne råtne bær eller la de bli igjen i feltet.
1 ... 5 6 7 8