Høstbekjemping i eksisterende eng

For eng med en del kløver anbefaler vi bruk av lavdosemidler, enten Gratil 75 WG (6 g/daa, 59 kr/daa) eller Harmony 50 SX (3,5 g/daa, 47 kr/daa) for kjemisk bekjemping av høymole på høsten. Til begge midlene trengs klebemiddel. Disse midlene er de mest skånsomme mot kløveren. De kan imidlertid være harde mot avlinga ved bruk om våren eller etter 1.slått, og er derfor spesielt egnet ved sprøyting etter siste slått. Lavdosemidlene gir gulning av graset, men det er ikke grunnlag for å si at dette påvirker veksten neste sesong. Harmony 50 SX har best effekt ved temperatur over 12 grader, mens Gratil WG 75 har en minimumstemperatur på 5 grader. Dermed blir Gratil mer aktuell som førstevalg jo lenger ut på høsten man kommer.

For eng uten kløver er det flere aktuelle midler med god virkning mot høymole.

Starane XL/ Cleave kan være et godt alternativ. Denne har svært god virkning mot høymole og kan brukes ved temperaturer ned mot 5 grader.

Flurostar 200 har også svært god effekt, men den har siste behandlingstidspunkt 31.juli og er dermed ikke aktuell på høsten. Tomahawk 200 EC har akkurat samme innhold som Flurostar, men kan brukes ut august måned. For de fleste vil nok også denne være uaktuell fordi høymola ikke rekker å komme langt nok i utviklingen etter siste slått før august er ute.

Det finnes også andre midler med god effekt mot høymole på markedet. Hvilket middel som til slutt er det beste valget hos deg avhenger også av eventuelle andre ugras i enga.

For å få god virkning kan ikke en eventuell tredjeslått tas for sent, siden man får best virkning om høymola har fått en stor bladrosett før behandling. I lavereliggende strøk anbefaler vi sprøyting før 1. oktober for å være sikker på best mulig virkning.

Bekjemping ved brakking

Om du skal brakke enga di og det er en del høymole anbefaler vi en blanding av Roundup (400 ml/daa) og enten Harmony 50 SX/Gratil eller Starane XL. Dette gir bedre virkning mot høymole enn glyfosat alene.

Mekaniske/fôringsmessige tiltak

Ved pløying av arealer med mye høymole uten kjemisk bekjemping så har pløyeforsøk vist at ved pløying på 24 cm kontra 16 cm dybde så reduserer man spiringa av høymole fra rotdeler med 60 %. Bruker man i tillegg plog med riktig innstilte forploger så var reduksjonen enda 30 %, så ei dyp pløying er et godt verktøy for å hindre spiring fra rotdeler.

Om du har høsta gras fra arealer med mye høymole så kan det være greit å være klar over at etter å ha vært ensilert i 3-4 måneder vil høymolefrøa ha mista sin spireevne (ved tørrstoffinnhold på under 35 %, tørrere fôr vil gi bedre overlevelse av frøa). Det samme gjelder for frø som havner godt nede i massen i gjødsla, men havner de i skorpelaget så kan de beholde spireevnen helt til neste år og dermed spres ved gjødselspredning.