Målet med nedvisning av potetplantene er at knollene blir modne og skallfaste. Da blir det mindre skader ved høsting og opptakskapasiteten øker. Skallfaste knoller oppnår en gjerne 2-3 uker etter at vekstavslutningen startet. Er riset grønt og vekstkraftig ved oppstart av behandlingene går modningen sakte. For å unngå utvikling av sjukdommer som svartskurv, sølvskurv og svartprikk må ikke potetene ligge i jorda lenger enn tre uker etter at riset har visnet.
Kjemisk vekstavslutning krever ofte flere behandlinger. Det tar lengre tid før riset visner helt, men det gir mindre kjøring i åkeren og høyere høstekapasitet. Risknusing derimot, kan gi raskere virkning og bedre kontroll over knollstørrelsen, men det innebærer mer kjøring og fare for jordpakking. Vi anbefaler å grave opp planter fra flere steder i åkeren for å vurdere knollstørrelse og skallkvalitet før man bestemmer seg for vekstavslutningstidspunkt og metode.
Generelle anbefalinger
Valg av vekstavslutningsmetode
Risknusing kan være et effektivt alternativ til kjemisk vekstavslutning i potetåkeren. Beste risknusingshøyde er 25-35 cm. Risutskillinga på maskina fungerer bra med den stengelhøyden, og forsøk fra Danmark viser mindre gjenvekst i åkeren enn både lavere og høyere stengler. Moderne risknusere suger opp riset og pulveriserer blad og stengel, før rester kastes ned i tomfåra. Dette er spesielt nyttig hvis man har full kontroll på tørråten, da risikoen for knollsmitte reduseres. For sorter med lite ris kan risknusing være tilstrekkelig for å stoppe tilveksten uten behov for kjemikalier. Likevel er det viktig å overvåke for gjenvekst, da denne nytilveksten er mer mottakelig for sterke virus (PVY og PVA) og tørråte, med også for andre sykdommer.
En kombinasjon av risknusing og kjemisk vekstavslutning er ofte det sikreste alternativet for å stoppe tilveksten i potetåkeren. Nedsviingsmidler virker ikke mot tørråte. Husk derfor å ta med tørråtemiddel i første behandling. Risknusing fjerner det meste av riset, mens kjemiske midler som Spotlight Plus eller Mizuki sikrer nedvisning av gjenværende stengler og forhindrer gjenvekst. Denne metoden reduserer risikoen for tørråtesmitte, da det meste av eventuelle grønne planterester visner ned.
Bruk av kun kjemi er også et godt alternativ for vekstavslutning, men tiden det tar fra behandling til planta er tilstrekkelig nedvisnet er mer usikker. Nedvisningstida påvirkes bla. av sort, gjødsling og modningsgrad. Store mengder ris eller dårlige værforhold (overskyet) ved behandlingstidspunkt og de nærmeste dagene vil ofte føre til dårlig effekt.
HRAC-klassifisering
Tilgjengelige kjemiske midler i 2024
De to vekstavslutningsmidlene som er tilgjengelige i dag, består begge av aktive stoffer med kontaktvirkende effekt. De er gruppert i HRAC gruppe 14, som består av midler som hemmer enzymet protoporfyrinogenoksidase (PPO) i fotosyntesen. For å få en effekt av PPO midler er en avhengig av lys, slik at planten gjennomfører fotosyntese (Nagano, 1999). Cellemembranene i plantene blir skadet, og plantene visner.
Spotlight Plus - Ordinær godkjenning
Spotlight Plus består av det aktive stoffet karfentrazon-etyl og fyllstoffer. Dette middelet er tillatt brukt mot ugras i potet og til vekstavslutning, Spotlight Plus som nedsviingsmiddel er kun tillat brukt hvert 3. år på samme areal og kan kun brukes før en eventuell risknusing.
Dosering: 100 ml
Antall behandlinger: maksimalt 1 per sesong
Vannmengde: 30-60 liter/daa
Behandlingsfrist: 7 dager før høsting
Bruksområde | Dose | Avstand med varierende avdriftsreduksjon | Andre risikoreduserende tiltak |
Potet | 100 ml/daa | 30 meter ved 0% avdriftsreduksjon | Kan kun brukes hvert tredje år på samme areal |
Potet | 100 ml/daa | 10 meter ved 90 % avdriftsreduksjon | Kan kun brukes hvert tredje år på samme areal |
Mizuki - Ordinær godkjenning
Mizuki inneholder det aktive stoffet pyraflufen-etyl, som de siste årene har vært brukt i form av Gozai/Mizuki på midlertidig tillatelse (dispensasjon). Men fra og med august 2024 er Mizuki inne på ordinær godkjenning, og ny etikett er under utarbeiding. Høyeste tillatte dose etter risknusing er 100 ml. ) er høyeste dose som er tillatt etter risknusing.
Dosering: 100-200 ml (årlig maksimal dose på 400 ml/daa)
Antall behandlinger: maksimalt 2 per sesong
Vannmengde: 20-40 liter/daa
Behandlingsfrist: 7 dager før høsting