Det brukes noe kule- og rankelagring av gulrot til industri og da spesielt stor gulrot som lagres i 1-2 måneder. Den lagringsperioden er nok til at en kan miste store volum - om en ikke utfører lagringen på rette måten. Og selv om vi kun lagrer fra 1-2 måneder bør det defineres som langtidslagring, fordi vi må ha kontroll på bl.a. temperatur og fuktighet under lagringen.
Ved langtidslagring er det anbefalt maks 3 meter
bredde og 1,3 m høyde på ranken og dekking med ett lag
presenning, så ett ca 30 cm halmlag + en
presenning til. Det skal være dyrker erfaring med 100 meter ranke
lengde, når dette er gjort riktig. Halmlaget kan nok nedjusteres i tykkelse når
vi ligger rundt 1 måneds lagring om vi ikke har så lave temperaturer. Det er flere måter å gjøre dette på mht utformingen, men
hovedprinsippene må følges så røttenes klimaforhold er gode. Velg, om mulig, den mest sandige jorden først eller arealer som har tørket nok opp, slik at en ikke får for jord-klinete gulrot, som kan gi redusert luftgjennomstrømning.
Vi kan ikke understreke nok at det er viktig å ha kontroll på
temperaturutviklingen i gulrotranken, både for å bremse eventuell
sjukdomsutvikling og for å unngå stor ånding og vekt- og dermed kvalitets tap
på gulrota.
Det å ha ett par temperaturloggere som når midt
ned i ranken skal man ha, uten har man liten
kontroll på hvordan temperaturen inne i kjernen utvikler seg og en kan miste
kontrollen på temperaturen.
Den verste fienden er UTE-temperaturen – ligger den opp mot 7-8 ºC eller over så
skal en passe ekstra
på faren for varmgang og være veldig påpasselig med
temperaturen og luftingen!!! Gulerot med litt
redusert kvalitet skal en også passe ekstra
godt på, der kan åndingen øke raskt!
Ranken bør ligge på et relativt tørt areal og med et lite fall for å drenere
bort vann. Presenningene holder vannet ute ved nedbør
(mye ekstra vann øker faren for råtning) og holder halmen tørr. Andre typer
materialer kan fryse fast til rota og også ta opp i seg mye nedbør, fryse til
og bli uhåndterbar.
Det skal være mulighet til å få inn frisk-luft med jevn avstand langs alle kantene. Det
må altså ikke tettes helt, med f.eks. halmballer,
langs kantene.
Luften fra kantene trekkes inn i haugen ved at varmen m/fukten stiger opp inne
i fra ranken, mot toppen av ranken der det kan åpnes, om det er varmt
ute. Vi får en
pipeeffekt. Blir det streng kulde skal
luftmengden inn i ranken reduseres!
Høyden på haugen er viktig og en kan nok justere den noe opp om en har
produkter som ikke blir så tette som gulrot når de ranke lagres, men samme
regler for kontroll med temperaturen m.m. gjelder selvsagt.
Skissen under viser prinsippet ved en kulelagring. Den er hentet fra Lagring av friske planteprodukt @ Agropub – og går du noe ned i artikkelen til overskriften «Lagring i kulde ute» - får du mye av den samme informasjonen som over her, men med noen andre ord. Det nevnes i artikkelen et lagringstap på 10-20 % etter endt lagersesong, som nok ofte er optimistisk – vi har ofte høyere svinn mot slutten av lagersesongen. Det kan nok bli betydelig mindre svinn om en lagrer i kun 1-3 måneder, men med utgangspunkt i produkter med redusert lagringsevne kan tapet blir svært høyt.
Vi vil anbefale, om en ikke har vært borti denne typen lagring tidligere, at en kontakter en rådgiver for en gjennomgang. Det er fort gjort å glemme en viktig faktor som setter hele lagringsresultatet i fare.
