Rugen utvikler fort dypt rotsystem og utnytter næringa i jorda effektivt. Rug inneholder mye kalium. Derfor skal man være forsiktig med tilførsel av dette nærings-stoffet. Pga. høyt proteininnhold bør nitrogen-gjødsling om våren være moderat.

Vårgjødsling

Rug har ikke store næringskrav, og kan greie seg med ca. 3 tonn normal blaut storfegjødsel. Du kan bruke større mengder, og det vil særlig raigraset ha glede av.

Dyra har dårligere apetitt på sterkt gjødsla planter, så heller ikke i konvensjonell drift er det noe poeng i anna enn moderat vårgjødsling. På skarp jord som har fått mindre husdyrgjødsel over tid er det aktuelt å gi 3–4 kg nitrogen/dekar i såbedet, enten ved innharving av husdyrgjødsla eller med mineralgjødsel der husdyrgjødsla pløyes ned.

Sommergjødsling

Etter hvert som raigraset tar over vil det være nødvendig med tilleggsgjødsling, spesielt med nitrogen. En høvelig norm for gjødsling kan være 1 kg nitrogen per uke, som du gjentar to til fire ganger alt etter hvor lang veksttid det er snakk om. Observasjon av veksten vil vise om det er tilstrekkelig.

Såing og såmengder

Noen er i gang, mens andre venter på laglige forhold for våronn på beite. Det er noe av det første du kan gjøre. Høstrugen såes med 8-10 kg/daa (ca 200 frø per m2) og italiensk raigras med 3-4 kg/daa. Blandinga såes på 2-3 cm.

Sortsvalg

Kjøp vanlig høstrug. Hybridrug er mye dyrere, uten å være bedre. Innen italiensk raigras er det mange å velge blant, men Macho som er stråløs eller Barpluto som er bladrik med lav stråandel (ca 5%) kan være førstevalget.

Rugbeite2
Kua, bonden og rådgiveren er fornøyd med rug- og raigrasbeite. Foto: Anders Tufte.