Plantene kan nytte det vannet i jorda mellom der overskuddsvann har rent av etter regnevær (feltkapasitet) og til det er så lite igjen at plantene når "visnegrensa". Plantene stopper opp/ får vekstreduksjoner når mindre enn 50 % av tilgjengelig vann er brukt opp. Moldfattige sandjorder kan holde på og bidra med lite vann og må vannes på nytt når det er brukt opp 25 – 30 mm vann, jord med mye mold og silt kan holde på og bidra med mye vann. Leire har middels vannforsyningsevne.

Bra avlingsrespons og økonomi oppnås med å starte vanninga rett før planteveksten reduseres, gi vannmengder hver gang som er tilpasset jordarten og om tørken fortsetter så må en komme igjen med ny vanning i tide. På lett sandjord må vi starte vanninga kortere tid etter at tørkeforhold setter inn, gi moderate mengder vann og komme igjen med kort intervall. På tørkesterk jord kan en vente lenger med å starte å vanne, gi større mengder hver gang og med lenger intervall.

Lett jord vannes slik ved ulike temperaturer:

  • 2 mm per døgn ved 10 – 17 grader = Vanning på lett jord med 25 mm hver 12. dag
  • 4 mm per døgn ved 18 – 20 grader = Vanning på lett jord med 25 mm hver 6. – 7. dag.
  • 5 – 6 mm per døgn over 20 grader = Vanning på lett jord med 25 mm hver 5. dag.

Koples vannforbruk og jordart får vi følgende anbefalinger i varmt tørt vær > 20 grader:

  • Lette sandjorder: Tilføre 25 mm vann = 25 m3 pr dekar første gang 4 – 6 dager etter at jorda har rent av seg etter nedbør og om tørken fortsetter gjenta med samme vannmengder hver 5. dag. Ved litt mindre varme/tørke kan oppstart og vanningsintervall være noe lengre.
  • Middels tørkesterk jord: Oppstart og vanningsintervall 6 – 8 døgn med 30 – 35 mm hver gang
  • Moldrik/ siltrik jord: Oppstart og vanningsintervall 8 – 10 døgn med 40 mm hver gang.

Ut fra kapasiteten på anlegget må du passe på å holde vann til de beste engarealer og beiter som kan produsere godt. I tørkeperioder er det ikke god økonomi å ta bare 1 vanning overalt – da starter en vanninga for seint på det areal som får vanning sist og de arealene som får vann først stopper også opp igjen i veksten.

På etablert eng kan ovenfornevnte vannmengder følges. Nyspirt gras og korn er svært sårbare for tørke i øverste jordlag og åpen svart jord tilslemmes fort med fare for skorpedannelse og erosjon. Mest optimalt er å vanne ca 15 mm hver 3 - 4.dag med ei noe mindre dyse enn du normalt bruker til etablert gras med bra trykk som sikrer fine små dråper uten at jorda tilslemmes.

Spredevogner/kanon der du kan stille dysevinkel fra 15 til ca 30 grader er å foretrekke. I stille vær kan brukes høyeste spredevinkel, i vind er lav spredevinkel mye bedre.Eksempel: Ei vanningsvogn på 90 mm x 300 meter slange og 23 mm dyse med ca 5 bar trykk på dysa kan gi ca 45 m3 vann/time. Den vil kunne gi 30 mm vanning hver sjette dag til ca 150 - 180 daa der ca 20 % av totaltida brukes til flytting/omrigging. For å gi nok vann med nok trykk på dysa må det som vannforsyning for eksempel være ei elektrisk pumpe på ca 18 – 20 KW som gir ca 50 - 60 m3 vann per time mot 10 bar trykk og videre som tilførselslange frem til vogna kan brukes ca 100 meter med 3 toms fleksibel armtexslange eller 90 mm fast PE - rør.

Optimal utført vanning ved vanningsbehov på lett og middels tørkesterk jord vil gi nødvendige meravlinger for lønnsomhet i gras og korn i et «normalår» i Agder. Særlig hvis det er tilgang til rimelig vannforsyning i nærheten av større sammenhengende areal, er det bra lønnsomhet å investere i og bruke vanningsanlegg også til korn og gras. HUSK – har du vanningsanlegg og det er vanningsbehov, så bruk det optimalt. Det er dyrt å bare ha det på låven. Og riktig tidspunkt for å starte vanninga er når «de fleste naboene synes det er for tidlig»