Autorisasjonskurs gnagermidler

11.02.2019 (Oppdatert: 11.02.2019)

Norsk Landbruksrådgiving tilbyr nyttige kurs for deg som bonde. Kursene er kompetansegivende og oppfyller dokumentasjonskravene. Nytt av året er autorisasjonskurs for bruk av gnagermidler. Se kursoversikt og meld deg på her her!

Kari-Anne Aanerud i NLR Øst holdt det første autorisasjonskurset for gnagermidler på Hvam 12. desember. Kurset var fulltegnet. Det er nå satt opp kurs i flere regioner ut over vinteren. (Foto: Signe Mellem)

15. oktober 2018 ble det åpnet for at du som eier og/eller leier landbrukseiendommer kan få autorisasjon for å bruke enkelte gnagermidler for å bekjempe mus og rotter på egen eller leid landbrukseiendom. Dette gjelder også veksthus. Gnagermidlene kan bare brukes i og rundt bygninger, ikke for å beskytte planter-/avlinger i f.eks. åker.

Norsk Landbruksrådgiving tilbyr nå autorisasjonskurs for kjemiske bekjempelse av gnagere på egen gård. Kurset er en påbygning til autorisasjonskurset for plantevern og begge sertifikatene må være gyldige for å kunne kjøpe muse- og rottegift. Du blir kun godkjent for skadedyrbekjempelse på gårder som du eier eller leier.

Kurset har fokus på integrert skadedyrbekjempelse. Det betyr at gnagerproblematikk må forebygges og forsøkt løst med feller først. Gift er siste utvei.

 

Stor interesse for kurs

24 NLR-medarbeidere i åtte regioner har tatt instruktørkurs og er klare for å holde kurs. De fleste NLR-regionene har annonsert kurs. Se oversikt til høyre.

Det er stor interesse for kursene og flere er allerede fulltegnet. De første kursene er holdt, med god deltakelse. Det settes opp flere kurs etter behov.

I forkant av kursene er det trykt opp kurskompendier og vi har tilpasset presentasjonene fra Folkehelseinstituttet til NLR.

Fylkesmannen og/eller landbrukskontorene administrerer ordningen sammen med Mattilsynet, og er ansvarlige for eksamen og utstedelse av sertifikater. Sertifikatet varer i ti år og må fornyes med nytt kurs.

Kurset er på minimum fem timer, pluss eksamen. Faglig sett er det samme innhold som for det autoriserte skadedyrfirmaene må ha når det gjelder gnagerdelen.

NLR Rogaland holdt sitt første autorisasjonskurs for gnagermidler på Haugalandet 13. desember. (Foto: Magnus Haugland)

Finn et kurs og meld deg på!

Les mer om tid og sted for kursene på nettsidene til den enkelte region og meld deg på der: 

NLR Agder

NLR Innlandet  

NLR Nord Norge

NLR Rogaland

NLR Trøndelag

NLR Vest

NLR Viken

NLR Øst

NLR Østafjells

Landbruk Nordvest

 Fortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.